Verslagen

SSTV-avond met een beetje Sinterklaas…

De afdelingsbijeenkomst van 5 december j.l. stond voor een groot deel in het teken van SSTV, oftwel Slow Scan TeleVision. Jeroen PE1MWB, die zoals bekend de drijvende kracht was achter de SSTV-repeater PI6STV, is recentelijk n.l. aan het experimenteren met nieuwe SSTV-software.

Het bewuste programma kan niet alleen de ontvangen plaatjes weer opnieuw op de frequentie uitzenden, maar ook bij andere SSTV repeaters doen belanden om aldaar uitgezonden te worden. Uiteraard gebeurt dit laatste via internet, want de diverse repeaters staan via dit medium met elkaar in verbinding. Zo kan het dus gebeuren dat een hier uitgezonden SSTV-plaatje zomaar in HB9-land verschijnt.

Het leek ons een leuk idee om dit fenomeen live te demonstreren en aldus geschiedde. Wijnand PA3HFJ had hiervoor zijn laptop en zender meegenomen en ook een beamer zodat iedereen de uitgezonden en weer ontvangen foto’s comfortabel vanuit de eigen stoel kon bewonderen. Wie Wijnand een beetje kent begrijpt dat hier uiteraard een linux programma voor werd gebruikt, n.l. QSSTV. Overigens, zo wist Jeroen ons te vertellen, valt er aan het repeaterprogramma nog wel e.e.a. te verbeteren. We gaan hier vast nog meer over horen!

Om toch ook een beetje de Sinterklaasgedachte op deze 5 december in ere te houden zorgde Karin PD0KM voor warme chocolademelk, en had Ina, de XYL van Jeroen PE1MWB, een zelf gebakken speculaaskoek meegegeven. Alle ingrediënten waren aanwezig voor wederom een gezellige en interessante afdelingsavond!.

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van vele activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *