Verslagen

Technieken om fouten te herstellen

Het was weer zover. Het Open Radio Huis op zaterdag. Een fijn samenzijn met de aanwezigen waar onder het genot van koffie en thee én een lekker koek van Dan kon worden gepraat over onze radiohobby, waar verschillende spullen zoals scanners, accu’s en tijdschriften van eigenaar wisselden maar waar ook veel leermomenten uit de praktijk passeerden. Kortom wederom een geslaagde editie!

René PA3CKP had zijn Pixie V4 ontvanger welke hij thuis al deels had gesoldeerd, en dit op deze dag wilde voltooien. Samen met Michel PE1PTS heeft hij de laatste onderdelen kunnen monteren zodat de ontvanger getest kon worden. 

Daarna is de S-PIXIe CQ QRP Super Kortegolf Radio Transceiver met een kristal werkend op 7.023 MHz getest d.m.v. gebruik van de seinsleutel met als tegenstation de IC-705 van Dan PA1FZH. Het apparaat werkt correct, zowel aan de TX als RX werden succesvolle CW boodschappen verzonden en ontvangen.

Een zelfbouwsel wordt geïnspecteerd.
Antenne tuner

Verder werden voorbereidingen getroffen voor de bouw van een ATU-100 antenne tuner. Dit betreft een uiterst snel werkende antenne tuner die zich bij uitstek leent voor veldwerk. De enige kritische noot van Dan PA1FZH was dat het apparaat van René beter met BNC connectoren uitgerust zou kunnen worden. Door een fout van de Chinese leverancier werd een bestelling van de softcase voor deze tuner, per abuis gevolgd door een tweede levering van hetzelfde binnenwerk. Het tweede exemplaar heeft een nieuwe bestemming gevonden bij Dan PA1FZH.

Michel PE1PTS trad de ochtend op als mentor voor solderen en bouwen van de genoemde projecten. Het is gebleken dat goed solderen bepaald geen sinecure is: de juiste temperatuur van 350 graden Celsius, 60% tin bevattend draad en een juiste soldeerhouding en volgorde. Eerst de bout goed aanleggen en de tin er haaks bijhouden. Als het tin smelt de draad terugtrekken en de bout nog even laten nagloeien om een mooie platte  verbinding te maken met een zekere holling langs draad en gat. Alle technieken om fouten te herstellen en componenten te verwijderen werden gedemonstreerd en toegepast. 

LiFePo4 accu met 12V verdeling.
LiFePo4

Dan PA1FZH had twee nieuwe LiFePo4 accu’s meegenomen, zo klein en licht mogelijk voor mobiel veldwerk. Het kleinere exemplaar was voorzien van een met PP30 uitgeruste voltmeter met een door PE1PTS ontworpen én 3D geprint kastje. 

Wijnand PA3HFJ heeft met de standaardset TS 430-S nog naar wat CW stations geluisterd op de onlangs weer opgehangen FD4 aan de locatie Binnenhaven. Later heeft ook Ary PA0ALV de seinsleutel nog ter hand genomen op verschillende HF banden.

Verder werden meer technische informatie uitgewisseld en uiteraard was er volop koffie, thee en koeken, en hadden verschillende amateurs ook hun lunch meegenomen. Tot slot is deze middag in de shack meer ruimte gemaakt. Zo zijn alle tafels weer leeg en staan de antennes netjes terug in de loods.

Het Open Radio Huis werd dit keer opgeluisterd door: Ary PA0ALV, Danny PA3BLI, Michel PE1PTS, Dan PA1FZH, Wijnand PA3HFJ, Piet PA1PSD, Bram PD1ABK, René PA3CKP en Michel PD4AVO. 

De volgende editie is zaterdag 5 november 2022, wederom van 09 tot 16 uur. Vanwege het feit dat we de laatste sessie niet toegekomen zijn aan Baluns zetten we dit volgende keer weer op het programma en evalueren we zelfbouwprojecten die tussentijds in de thuis shack situatie zijn uitgevoerd. 

Noteer dus alvast in de agenda: 5 november evenals 3 december 2022!

Graag tot een volgende keer.

Foto’s van deze editie zijn toegevoegd aan het Fotoboek. Wil je de volgende keer iets inbrengen waarvoor bijv. meetapparatuur nodig is? Neem dan contact op met de organisatie: René PA3CKP of Michel PD4AVO.

Ary PA0ALV achter de TS-430 transceiver.

pd4avo

Michel heeft zich in het verleden op allerlei gebieden ingezet voor de afdeling, zowel in bestuursfuncties als bij de organisatie van activiteiten. Sinds 2020 is hij weer lid van het afdelingsbestuur, deze keer in de rol van secretaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *