TeCo HIT 2019: géén knallend einde!

Al vele jaren worden er in het hele land met Pasen Scoutingkampen georganiseerd met een thema, de HIT genaamd. Ook dit jaar was dat het geval en één van de onderdelen van HIT Zeeland was de TeCo HIT. Wouter PB1WL en Karin PD0KM waren dit jaar twee van de stafleden van deze TEchniek en COmmunicatie HIT.

Voorbereiding

Op vrijdagmorgen om 11.00 uur stonden beiden al aan het hek van het clubgebouw van ’s Gravenpolder om de boodschappen van de bezorgservice in ontvangst te nemen en al snel daarna kwamen ook de andere stafleden aan. Onder hen bevinden zich nog drie zendamateurs, voor het gemak heten zij alle drie Jeroen: PE1RGE, PD5CW en PD5HM.

Na het inrichten van het gebouw vertrokken we naar buiten om daar de antenne op te gaan zetten. PD5HM had een aanhanger meegenomen met uitschuifmast van wel 16 meter hoog. Daarop kwam een X 200. Van deze mast naar een mast in de andere hoek van het veld werd een zogenaamde kattensnor opgehangen zodat we ook op de HF band uit konden komen.

De mast op aanhanger van één van de Jeroenen.
Zaterdag, eerste kennismaking met de zender!

Om 11.00 uur lokale tijd werd het hek open gedaan voor de van ongeduld trappelende kinderen en hun ouders. Heel snel stonden de tenten en konden we gaan lunchen. Na een kennismakingsspel begonnen we aan de eerste ronde met de technische activiteiten. Vanaf een waslijn konden de Scouts in tweetallen een kaartje halen met een activiteit. Al heel snel stonden de eerste twee Scouts in de shack om een eerste kennismaking met onze zendwereld te krijgen.

Na een korte uitleg kregen ze een briefje waar ze hun naam in het NATO-alfabet op moesten schrijven en gingen we op zoek naar een tegenstation. Na ongeveer een half uurtje en een verbinding met Dan PA1FZH op de Oranjeplaat via de twee meter band moesten ze het kaartje weer terug hangen en even later stond er al een volgend tweetal bij mij en herhaalde zich het ritueel; uitleg, naam schrijven, aanroepen en je naam spellen naar de zendamateur aan de andere kant. De Welpen, Kabouter en Scouts waren zo enthousiast dat ik moeite moest doen om zelf even pauze te nemen.

Deze Welp vertelt over de activiteiten van dit weekend aan Dan PA1FZH.
Brand!!!!

Zaterdag na het diner werd er een vuurtje gestookt, ter grootte van een stoeptegel en eigenlijk moest het erg roken. Het doel: zo snel mogelijk een rookmelder aflaten gaan. Met zo weinig mogelijk lucifers een vuurtje stoken is al een uitdaging maar om dan ook nog genoeg rook te krijgen is ook best moeilijk. Ongeveer 9 minuten had de snelste ploeg nodig om het alarm af te laten gaan

Workshops

Op zondag hebben de Scouts workshops. Het maken van een ENIGMA-rol, het solderen van een lantaarntje, verbindingen maken, programmeren in PHP, kennismaken met vele soorten straling en een morse-sleuteltje maken. In de middag was er ook nog een presentatie van CAMRAS. 3 amateurs die vrijwilliger zijn bij de radiotelescoop in Dwingeloo kwamen vertellen over deze telescoop en waarom deze gebouwd is. Daarna volgden er proefjes over het dopplereffect en het brandpunt van de schotelantenne. Hiervoor moest een Scout achter de kop van een schotel gaan staan en een Scout een paar meter verderop met een spelende radio die naar links en rechts moest lopen. De Scout voor de schotel moest aangeven op welk punt hij de radio niet meer hoorde.

CAMRAS was aanwezig met schotelantenne.

Na het eten konden de Scouts niet rusten maar werden er frikandellen geëlektrocuteerd, de morse-sleutel aangesloten op het lantaarntje en getest, een Photoshop opdracht gedaan en van een frisdrankfles een raket gemaakt compleet met breaklights en een hoogtemeter. De flessen werden na enig oefenen tot op zo’n 15 meter de lucht in geschoten. Om 22.00 uur kwamen de kids vragen of ze alsjeblieft naar bed mochten. Zoveel ervaringen en nieuwe kennis opnemen is toch wel vermoeiend hoor.

Paasontbijt en eindspel

Na het traditionele paasontbijt te hebben genoten in Kapelle samen met alle deelnemers van de andere HIT onderdelen was het tijd voor het eindspel. Er was een bom gevonden op het terrein en door middel van opdrachten konden ze achter de code komen. Er moest een stukje morse ontcijferd worden, met digitale getallen kwamen ze tot een coördinaat waar ze met de GPS naartoe moesten en met 2 meter signaalzoekertjes moesten ze 4 zendertjes zoeken die codegetallen aangaven.

Die gekregen gegevens werden met de ENIGMA – rol omgezet en uiteindelijk wisten we welke draadjes er doorgeknipt moesten worden om de bom onschadelijk te maken. Onder het toeziend oog van de inmiddels gearriveerde ouders heeft een Scout de draadjes doorgeknipt. Gelukkig geen knallend einde van een geslaagde HIT. Moe maar met heel veel nieuwe kennis en ervaringen zijn de kinderen naar huis gegaan en konden wij met afbreken beginnen. Om 16.00 uur konden we het hek weer op slot draaien en huiswaarts keren.

De bom wordt onschadelijk gemaakt.

Mijn dank gaat uit naar Dan PA1FZH en Wijnand PA3HFJ die beide bereid waren om gedurende dit weekend meerdere keren de Scouts te woord te staan en iedereen even persoonlijk noemden en vragen stelden waarbij er aan mijn zijde soms gevochten werd om antwoord te geven.

pa2km

Karin PA2KM (voorheen PD0KM) is de voorzitter van de afdeling ZWN en betrokken bij de organisatie van diverse activiteiten. Daarnaast is ze namens het DQB ook de QSL-manager voor Regio 44 en de landelijke Contestmanager van de VRZA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *