Vossenjachtseizoen gaat van start

We doen het al heel wat jaren op Walcheren: de vossenjachten op 80 meter. De laatste jaren doen we dit één keer per maand in het “goed weer seizoen”. Ook in 2019 gaan we hiermee door!

Afgelopen jaar nam de deelname wederom toe dus blijkbaar voorzien deze recreatieve vossenjachten in een behoefte. We weten uit betrouwbare bron dat er momenteel zelfs een nieuwe vossenjachtontvanger in elkaar gezet wordt.

De details

Hoe zat het ook alweer met die vossenjachten op Walcheren? Hieronder laten we e.e.a. nog eens de revue passeren.

  • De 80 meter vossenjacht op Walcheren is elke vierde woensdag van de maand van april t/m september.
  • We starten ten westen van het kanaal door Walcheren omdat de vos zich bevindt buiten de bebouwde kom in dat gebied. Dit is vanwege de topografische situatie van het eiland Walcheren een beperkte oppervlakte. En meestal is de vos over het hele eiland te horen. Waarschijnlijk houden we de jacht dit jaar één keer op Zuid-Beveland maar dan zullen we een gebiedsbepaling op de website erbij zetten.
  • Iedere deelnemer bepaalt zijn/haar eigen startlocatie. De peilingen worden op een kaart van Walcheren uit getekend en bij de vos getoond en vergeleken. Er moeten minstens twee peilingen gedaan worden. Er zit dus een factor van geluk in als je toevallig in de buurt van de vos bent als je de eerste peiling doet.
  • Er is één vos in de lucht. De vos zend elk kwartier, 5 minuten uit. Dus van 19:30 tot 19:35 uur, 19:45 tot 19:50 uur en zo verder. Na 20:30 uur zal de vos continue uitzenden.
  • Om te weten hoeveel teams er deelnemen melden zij zich tussen 19:15 en 19:30 uur in op 145.225 MHz bij PI4ZWN. Dit is ook de frequentie waarop na 21:00 uur contact opgenomen wordt als de betreffende deelnemer nog niet bij de vos gearriveerd is. Daartussen is er voor de deelnemers radiostilte. Natuurlijk houdt de vos altijd radiostilte. Neem dus een 2m-porto mee.
  • Bij aankomst van de vos is er altijd koffie en thee met iets lekkers.
  • De jacht wordt op dit moment door de deelnemers per auto gehouden maar men is natuurlijk vrij om met de fiets te gaan, hoewel er dan kans is dat er een behoorlijke afstand gefietst moet worden. Soms moet er een stukje gelopen worden van de auto naar de vos als deze zich in een natuurgebied of park bevindt.
  • Er zit natuurlijk wel enige competitie in de jacht, maar de gezelligheid staat voorop. Wie het snelste was of de beste peilingen heeft verricht wordt tijdens de koffie uitgebreid besproken maar hier is geen verder prijs aan verbonden.

Meer informatie is te verkrijgen bij Karin PD0KM.

Karin PD0KM is als navigator altijd samen met Wijnand PA3HFJ in de Land Rover op jacht naar de vos

pa2km

Karin PA2KM (voorheen PD0KM) is de voorzitter van de afdeling ZWN en betrokken bij de organisatie van diverse activiteiten. Daarnaast is ze namens het DQB ook de QSL-manager voor Regio 44 en de landelijke Contestmanager van de VRZA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.