Verslagen

Tussentijdse uitzending SAQ weer prima te ontvangen

Het moge als bekend worden verondersteld dat de Zweedse machinezender SAQ vanuit Grimeton jaarlijks 2 x uitzendt; een keer in de zomer op Alexanderson Day en een keer in de winter op Christmas Eve. Zo af en toe vindt er een bonusuitzending plaats. Vorig jaar mislukte deze helaas, zoals te lezen valt in het verslag van oktober 2019.

Dit jaar was de extra uitzending gepland op 24 oktober, de dag van de Verenigde Naties. Via de diverse websites, nieuwssites, nieuwsbrieven en ook via individuele amateurs was deze datum ruim op tijd gecommuniceerd naar de “standaard luisteraars”.

Het is dan uiteraard wel de bedoeling dat we gaan luisteren, maar omdat we dat altijd al op Oranjeplaat doen, hadden we dit keer de posten verdeeld:

  • PA0INA vanaf radioclub de Bevelanden (Elecraft KX-2, Funkamateur converter en PA0RDT miniwhip). Rapport 599
  • PA2CHM vanaf thuis in Middelburg (Elecraft K-3, Funkamateur converter en PA0RDT miniwhip)
  • PA3GEO, PA11208 en PA1FZH vanaf Fort Rammekens (Elecraft KX-3, Funkamateur converter en PA0RDT miniwhip). Rapport 599

Een aantal van de “vaste SAQ luisteraars” als PG9HF, PA0RDT, PA3HFJ en PA0HYY moesten helaas verstek laten gaan vanwege andere bezigheden. Tenslotte was er ook de CQWW contest en zijn er soms zaken in het familiegebeuren die voor gaan.

Hoge seinsnelheid

Op de meeste stations kwam SAQ weer prima door maar in de woonwijk is het af en toe wat lastiger dan buiten. Voor de achteloze amateur lag de seinsnelheid weer vrij hoog. Maar met gebruikmaking van de draadloze super morse decoder type PA3GEO, welke op de voorbank van de Landrover was geïnstalleerd, was het goed te volgen. Zoals te verwachten, was er ook in deze uitzending aandacht voor Covid-19, opgesteld door de baas van het Zweedse RIVM.

Het was weer leuk om ons op SAQ te concentreren maar vergeet niet dat je dagelijks talloze (luchtvaart)bakens kunt horen in het langegolf gebied. Ook dit is een leuke kant van onze hobby.

In ieder geval zijn we weer klaar voor de kerstuitzending op donderdag 24 december 2020. We hopen dan dat iedereen weer luistert, zodat we rapporten kunnen vergelijken.

Een paar foto’s zijn te bekijken in het Fotoboek.

pa1fzh

Dan PA1FZH is voorzitter van de afdeling Walcheren van onze zustervereniging Veron en organiseert mede veel activiteiten voor de gezamenlijke afdelingen op Walcheren. Tevens is Dan actief voor DRCO.

2 gedachten over “Tussentijdse uitzending SAQ weer prima te ontvangen

  • Martin PE9TIG

    Dan heb je een schema van die draadloze super morse decoder type PA3GEO ,HI

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *