Lezers schrijven

Vakantie? Hamradio mee!

In de week van zaterdag 9 t/m zondag 17 juli togen wij – Karin PA2KM en Wijnand PA3HFJ – naar het oosten des lands voor onze zomervakantie. Onze expeditie, zoals wij plegen te zeggen 🙂 , ging deze keer naar Groesbeek onder de rook van Nijmegen.

Zoals altijd gaan de hamradio spullen mee op vakantie, want wij vinden het leuk om ook tijdens het kamperen actief te zijn met amateurradio. In ons geval is dat ook makkelijk te realiseren want onze Landrover Defender is er helemaal op toegerust. Eigenlijk is het meeste al standaard aan boord! Als kampeermiddel hing uiteraard onze Zambezi tenttrailer achter de auto.

Omdat we deze keer ook acte de presence wilden geven in de Nederlandse Locator Contest (NLC), hoe kan het ook anders als de VRZA Contestmanager mee is, ging er als extra nog een 2m / 70cm combibeam en een X200 vertical mee op het roofrack van de LaRo.

Krijgsgeschiedenis

Tijdens onze expedities proberen we altijd locaties en objecten te bezoeken die te maken hebben met de Krijgsgeschiedenis. In de omgeving van Groesbeek is op het einde van de Tweede Wereldoorlog ontzettend veel gevochten tussen de Duitsers en Geallieerden. Eerst in het kader van Operation Market Garden. Bekend is natuurlijk de strijd bij de Rijnbrug bij Arnhem, maar wellicht minder bekend is dat o.a. ook bij Groesbeek Amerikaanse parachutisten zijn gedropt en anderen met de WACO zweefgliders zijn geland. Na enige tijd werden de Amerikanen door de Canadezen afgelost. Later werd het gebied de verzamelplaats voor de start van Operation Veritable, waarbij Duitsland vanuit het westen uiteindelijk definitief werd bedwongen.

Het Vrijheidsmuseum te Groesbeek verhaalt over dit alles en is een bezoek zeker waard. We hebben ook nog andere punten bezocht zoals diverse memorials (zoals een herdenkingspunt met een WACO “replica”) alsmede de imposante Canadese oorlogsbegraafplaats. Tijdens een wandeling op de Duivelsberg kun je, als je goed kijkt, nog locaties van schuttersputten en loopgraven ontdekken. Ook hebben we in de Ooijpolder nog wat overblijfselen uit de Koude Oorlog tijd opgezocht.

Amateurradio

Zoals gezegd, ook was er ruim aandacht voor amateurradio/p. Zoals gebruikelijk probeerden we ’s avonds QRV te zijn tijdens/op de SKED tijden/frequenties, zoals elders op de website zijn aangegeven. Met de Icom IC-7100 en de HF Endfed antenne standaard aan boord is meerdere malen met het thuisfront gesproken. Dan PA1FZH en Robert PA3GEO waren vaak te werken en ook met Piet PA0CWF werden meerdere QSO’s afgewerkt. Altijd leuk als dit weer lukt, zeker als je bedenkt dat zowel Dan als Piet met maximaal 10 Watt output naar de antenne werkten. Opvallend was dat de ene keer de 40 meterband het beste resultaat gaf terwijl een dag later de 80 meterband betere signalen opleverde.

Nieuw dit jaar was dat Wijnand meerdere keren de CW-sleutel gehanteerd heeft om een verbinding met Dan en/of Robert te maken. Voor Karin was het zelfs de eerste keer dat ze op een HF-band een QSO in CW afleverde, nog wat onwennig maar toch! Daarnaast heeft Wijnand vanaf de camping diverse verbindingen met SOTA en Flora-Fauna stations gemaakt, waarbij PAFF-0015 uiteraard niet onvermeld mag blijven 🙂 .

Locatorcontest

Voor de deelname van Karin aan de NLC werd een hoekje op de camping opgezocht met redelijk vrij zicht naar het (zuid- en noord-) westelijke deel van het land, want daar zitten toch de meeste reguliere deelnemers aan de contest. Na het monteren van de beam en X200 op de 10 meter lange Clark uitschuifmast achterop de Landrover kon de contest beginnen.

Hoewel het aantal QSO’s met 15 een beetje tegenviel konden we toch o.a. Friesland (PA0FEI en PI4FRG) en Zeeland (Robert deze keer als PI4ZWN en PA1FZH) op 2 meter bereiken. Ook kwamen enkele Duitse stations retour die toch wel nieuwsgierig waren waarom Karin “CQ Contest” riep… Op de 6 meter deltaloep werden helaas geen stations gehoord, dus de 4 meter versie hebben we niet meer in de mast gehesen.

Al met al hebben wij ons weer uitstekend vermaakt tijdens deze vakantie, die ook nog eens ruim voorzien was van uitstekend weer! Het /P actief zijn geeft ons altijd veel voldoening, wij kunnen het je aanraden als je de mogelijkheid hebt. En zoveel heb je er niet voor nodig: met een glasfiber mastje, zelfgemaakte Endfed antenne en een HF-setje met voeding of accu kom je – letterlijk – een eind!

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van vele activiteiten.

3 gedachten over “Vakantie? Hamradio mee!

 • Dank voor het verslag, leuk te lezen hoe jullie een fijne vakantie hebben gehad waar ook veel tijd voor ontspanning was.

  En móói die CW activiteiten!!

  73’s van Michel PD4AVO

  Beantwoorden
 • René PA3CKP

  Mooie expeditie…krijgsgeschiedenis. Heerlijk in de voetsporen treden van….leuke foto s. Herken het allemaal. Hier nog werken aan het portable werken met laag vermogen. We gaan de goede kant op met z n allen op x peditie in cw met QRP!

  Beantwoorden
 • Het was heel leuk om jullie verschillende malen te werken op de 40/80m band.
  Uiteraard ben ik ook erg blij om een qso te hebben gehad met PA2KM/P in Morse code.
  Het is fijn dat je nu ook probeert een verbinding in CW te maken.
  Hebben de cw lessen toch succes gehad.

  Best 73 de Robert PA3GEO

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *