Vasthouden microfoon tijdens het rijden

Eind april meldden we op onze website de komst van een wetswijziging waardoor het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het rijden verboden wordt. Deze wijziging gaat per 1 juli a.s. in.

Daarbij ontstond onduidelijkheid over de microfoon van o.a. onze mobiele sets in de auto: is dat nu als een elektronisch apparaat te beschouwen of niet? Marcel PA2MKV wees ons op een artikel op de website “Hamnieuws.nl” waarin een antwoord op deze vraag is opgenomen.

Duidelijkheid?

Men heeft aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om een nadere duiding gevraagd m.b.t. het gebruik van de handmicrofoon achter het stuur. Onderstaand een deel van het antwoord.

In de toelichting op deze wijziging van artikel 61a RVV 1990, wordt duidelijkheid verschaft over uw vraag. De spreeksleutel van een in het voertuig ingebouwde mobilofoon of 27MC-bakkie valt niet onder de term mobiel elektronisch apparaat. 

Het valt op dat men het hier over een “spreeksleutel” heeft, dat zou dus eigenlijk alleen duiden op de “PTT” knop en niet op de microfoon als geheel. Maar wellicht dat de betreffende ambtenaar toch dat laatste bedoeld heeft. De gewenste duidelijkheid is er dus toch nog net niet helemaal…

Ervaringen

Inmiddels hebben Wijnand PA3HFJ en Karin PD0KM al wat ervaring opgedaan met de handsfree set voor hun mobiele tranceivers. Op zich werken deze sets prima, echter de microfoon op de zwanenhals pikt behoorlijk wat omgevingsgeluid op, wat vooral in de Land Rover Defender duidelijk aanwezig is. Maar het voordeel dat je beide handen vrij houdt weegt daar zeker tegen op. Bekijk hier hoe deze sets er uit zien.

Marcel, bedankt voor de tip! Heb jij ook iets interessants gelezen dat je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Lees hier het gehele artikel op Hamnieuws.nl.

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Hij is daarnaast één van de begeleiders van de in 2018 gestarte N/F-cursus..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *