Regio 44

Special Event Slag om de Schelde

Dit jaar herdenken we dat het 75 jaar geleden is dat Nederland is bevrijd. In Terneuzen vindt de nationale herdenking plaats op 31 augustus 2019 met een groot evenement waarvan voor radio en televisie verslag wordt gedaan.

Er is gekozen voor aandacht voor de Slag om de Schelde omdat die altijd onterecht in de schaduw heeft gestaan bij de mislukte operatie Market Garden. Hoewel Vlissingen pas op 1 november 1944 is bevrijd willen we die dag ook meedoen met een evenement en wel met een radio veldstation op Uncle Beach waar o.a. de Schotten zijn geland.

Speciale call: PA75SODS

We kunnen de tenten opslaan tussen de Oranjemolen en de Duitse waarnemingsbunker. Cor, PA0AM zal aanwezig zijn met zijn SRS apparatuur die in die tijd op land en vanuit de lucht werd gebruikt voor de communicatie tussen de geallieerden. Verder willen we op HF/VHF en UHF uitkomen met de speciale call PA75SODS (Slag om de Schelde).

De beheerders van de bunker en de Oranjemolen hebben hun medewerking toegezegd. Verder zullen er demonstraties in morse telegrafie worden gegeven. Uiteraard zal er ook een Enigma M4 codeermachine aanwezig zijn. PA1FZH zal daar continue uitleg geven en er is de mogelijkheid om zelf een bericht te ontcijferen. Het kraken van de door de Duitsers gebruikte Enigma vercijfering leverde de geallieerden een belangrijk voordeel op in de Slag om de Schelde. Het kunnen manipuleren van de communicatie op deze wijze heeft tot een aanmerkelijke bekorting van de oorlog geleid en hierdoor werden veel levens gespaard.

Radiocommunicatie

Het Nederlandse verzet waarvoor ook in Zeeland de Binnenlandse Orde Dienst actief was, verstrekte ook informatie aan Bletchley Park via radiocommunicatie (de groep ‘Albrecht’). Ook werden geallieerde operaties zoals ‘’Mallard’ bij de Sloedam geholpen door de inzet van amateur radio zendinstallaties. Al met al speelde de inzet van marconisten en radiogroepen binnen het verzet een grote rol bij het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Het is dus juist daarom daarbij stil te staan op die dag tijdens de Nationale herdenking.

Ook werden geallieerde operaties zoals ‘’Mallard’ bij de Sloedam geholpen door de inzet van amateur radio zendinstallaties.

Er is een klein comité bestaande uit PD0KM, PA0AM, PA1FZH en PA3CKP die de voorbereidingen voor 31 augustus 2019 verzorgen. We hebben nog wel hulp nodig van een behoorlijk aantal radio amateurs op 30 en 31 augustus om de veldpost op te zetten , operationeel te houden en af te breken. Voor eten en drinken wordt gezorgd.

Gezocht: medewerkers / operators

Naast het organiseren van dit evenement zoeken we speciaal nog mensen voor:

  • Opbouw tenten en masten op vrijdagavond 30 aug. vanaf 19:00u.
  • Operators voor het VHF-UHF station op 31 augustus vanaf 09:00u.
  • Operators voor het HF station (zowel SSB als CW) op 31 augustus vanaf 09:00u.
  • Afbreken van tenten en masten op 31 augustus vanaf 17:00u.

Wil je meedoen, als is het maar een dagdeel, dan graag aanmelden bij René Cornelisse, PA3CKP.

pa3ckp

René heeft in 2018 de radiohobby weer opgepakt en is meteen een actief lid van de afdeling gebleken. Hij doet mee aan de 80m vossenjachten en zet zich in voor de organisatie van diverse activiteiten. Inmiddels is hij ook de penningmeester in het afdelingsbestuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *