Verslagen

Velddagweekend 2023 was weer geslaagde editie

If it ain´t broke, don’t fix it, of in andere woorden; als een activiteit bevalt, ga het dan niet veranderen. Dat lijkt zeker van toepassing op de organisatie van het jaarlijkse Velddagweekend. De ingrediënten van de editie van dit jaar waren dan ook dezelfde als eerdere uitvoeringen.

Zo was de locatie weer de bekende camping Buitenhof te Lewedorp, waar we al zo lang welkom zijn. Ook de vaste deelnemers waren grotendeels gelijk aan vorig jaar, evenals de kampeermiddelen. Hoewel, Michel PE1PTS had deze keer een “iets” grotere tent bij die bij nader inzien maar matig beviel; lastig op te zetten en niet goed waterdicht. Die zien we volgende jaar niet meer terug…

Originele balun

Antennes

Een altijd terugkerend onderwerp tijdens Velddagen zijn antennes. Ook deze keer werden er weer allerlei antennes opgehangen en uitgeprobeerd. Michel heeft bijv. een FD-4 off-centre draadantenne voor HF uitgetest met een zelfgemaakte 1:4 balun, inclusief bijgebouwd mantelstroomfilter ofwel 1:1 balun. Deze combinatie zou maar liefst 800 watt moeten kunnen verstouwen.

Toch viel het resultaat nogal tegen, de SWR was op verschillende banden aan de hoge kant. Er was ook nog een originele Fritzel balun aanwezig, deze bleek het wél te doen met dezelfde antennedraden. Goede raad was duur, maar een brainwave later werd besloten het mantelstroomfilter eens uit de balun-behuizing te verwijderen en voila, de antenne werkt! Emperisch werd dus vastgesteld dat het samenbouwen van balun en mantelstroomfilter – in dit geval – geen succes is. Het filter werd later in de vorm van ferriet over de coaxkabel toegepast.

Wijnand PA3HFJ had o.a. de beproefde EndFed antenne opgehangen waarmee hij gedurende het weekend de nodige QSO’s heeft gemaakt. Uiteraard vanuit de mobiele shack ofwel achterin de Landrover. De Icom IC-7100 werd dus flink aan het werk gezet, en ook werden nog wat tests met de digitale mode FT-8 gedaan.

De ether

PE1PTS hanteert de CW-paddle

Dan PA1FZH heeft zich vooral met luisteren bezig gehouden. Met de IC-705 werd de ether weer afgespeurd op zoek naar stations. Dit natuurlijk ook in het kader van het geüpdatet Compendium, versie 4.0 alweer! Ook is Dan nooit te beroerd om een Leatherman tool te hanteren om bijv. een balun open te schroeven. We hebben hem deze keer echter niet kunnen betrappen op het boren van gaten in autodaken…

Daarnaast zijn er weer de nodige bezoekende amateurs langs geweest. Ook vanuit andere afdelingen en zelfs vanuit het België en Engeland kregen we bezoek. Sommigen kwamen alleen even sfeer proeven, anderen hadden projecten bij zich om mee bezig te gaan of waren gewoon nieuwsgierig naar alles wat er gebeurde.

Zo had Wouter PB1WL zijn eerder gebouwde lange UHF beam opgesteld. Met deze antenne heeft hij tijdens de JOTA vorig jaar een signaal in de CAMRAS telescoop geproduceerd, via de maan welteverstaan. Door middel van een eenvoudige dipool met een fietslampje kon hij precies de buiken en knopen langs de antenne aantonen. Let op: met 27 elementen en een gain van ruim 15 dBd geeft een vermogen van 50 watt input een effectief uitgestraald vermogen van meer dan 1500 watt. De waarschuwing om niet in het verlengde van de antenne te kijken, was daarom ook niet voor niets (“don’t try this at home” zogezegd).

Dit velddag weekend viel toevallig samen met het Museumships on the Air en Bunkerdag cq Forten on the Air. Uiteraard maakten zelfs de fervente luisterende zendamateurs een paar verbindingen met deze special calls waaronder PA6PARE en PA3CKP. Daarnaast deelden we nog wat punten uit aan lokale stations in de IARU contest.

Michel had zijn twee BBQ-tonnetjes weer meegenomen welke zaterdagavond werden opgestookt voor de gezamenlijk barbecue. Dit resulteerde in een gezellige avond. We kijken terug op een geslaagd radio-weekend.

De foto’s van dit weekend zijn terug te vinden in het Fotoboek.

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van vele activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *