Verslagen

Velddagweekend: we konden weer!

Dit jaar kon er weer als vanouds een velddagweekend gehouden worden. Besloten werd om dit in het pinksterweekend te doen, hoewel er dit jaar geen VHF velddagcontest meer gehouden wordt.

Vrijdagochtend trokken de eerste kampeerders, Dan PA1FZH, Wijnand PA3HFJ en Cor PE1PTQ, al op naar camping Veldzicht in Lewedorp om de tenten op te zetten. Sorry, tenttrailers.

Tegen de avond kwamen de diverse partners van het werk af en ook een aantal overige gasten, Wouter PB1WL en Michel PE1PTS, arriveerden. Na het eten verzamelde we ons rond koffietijd voor één van de Zambezi’s en daar werd het een gezellig samenzijn waarbij natuurlijk de plannen voor het weekend besproken werden.

Frans PA0INA met HF-beam in de weer.
Vroeg uit de veren

Zaterdagmorgen was iedereen al weer vroeg uit de veren en in de loop van de dag kwamen er diverse gasten langs. Sommige kwamen alleen even de sfeer opsnuiven, anderen hadden een antenneproject meegenomen waarbij nog flink geknutseld en gemeten moest worden.

Diverse experimenten zijn gedaan met verschillende antennes of juist met dezelfde antenne maar met verschillende sets. Robert PA3GEO, Frans, PA0INA en Michel PE1PTS zijn flink aan het bouwen en meten geweest.

Velddagen staan altijd wel bekend om het feit dat er meer antennes gebouwd worden dan dat er daadwerkelijk verbindingen mee worden gemaakt. Ook deze velddag ontsnapte niet aan die traditie en zo werd er driftig geëxperimenteerd met de 1:49 balun, de 1:9 balun (al dan niet op één van de beide Landrover verticals) en de 1:5 balun met diverse antennelengtes. Geen illusie armer maar wel weer een ervaring wijzer leidde dit tot het feit dat daags na de velddag bij sommige amateurs ineens een andere antenne in de tuin hing!

De shack van Michel PE1PTS.
Slaaptent annex Shack

PE1PTS had zijn eigen slaaptent meegenomen die ook meteen dienst kon doen als shack. Hier heeft hij goed gebruik van gemaakt en diverse verbindingen gemaakt. PA3HFJ maakte verbindingen vanuit zijn mobiele shack, de Land Rover Defender.

Hoewel de velddag contest dit jaar verviel, was er wel de IARU contest op 2 meter en hoger. En wat is dan leuker als je dan een mede amateur op Walcheren een puntje kunt geven op 2, 70, 23 en 13? Nou: als je dat met 6 amateurs kunt doen natuurlijk!. Zo hielpen we Frank, PE1EWR aan zoveel punten dat zelfs de grote SHF contest stations verbaasd waren.

Op zondag was het weer wat minder maar met het oog op de geplande barbecue kwamen er toch diverse gasten. Danny PA3BLI, Rene PA3CKP en Hugo PD9D kwamen in de middag en hebben gezellig in de Zambezi bij Karin PA2KM gezeten totdat de regen over was.

Ook bij de Zambezi van Dan PA1FZH werd het gezellig, Diverse collega’s en vrienden kwamen daar aan maar ook Peter PA11578 en zijn XYL Annelies waren er.

Gezellige en toch nog droge barbecue.
Barbecue in de schuur

Na een discussie en veel gestaar op weersites en naar de lucht werd besloten de barbecue te houden in de grote loods zodat we konden blijven zitten als het toch weer ging regenen zoals voorspeld was. Gelukkig bleef het de hele tijd droog. Hugo PD9D had vanuit zijn home QTH in Duitsland heerlijke braadworsten en een bekend biertje meegenomen als dank voor de hartelijke ontvangst die hem een paar weken eerder was overkomen tijdens een zondag op Oranjeplaat.

Tijdens de BBQ werd Danny, PA3BLI nog verrast met een L/C meter. Het bijzondere was dat deze meter destijds door zijn opa Alfred, PA3BLI was gebouwd (compleet met call op het frontpaneel). Het is mooi dat deze meter na al die jaren weer bij PA3BLI terecht kon komen.

Na de barbecue gingen sommigen weer naar huis en andere bleven nog even om weer samen bij de tent te zitten onder het genot van eerst koffie en thee en later een biertje, wijntje of sapje.

Nat inpakken

Maandag was het alweer inpakken geblazen. Helaas moesten de tenten nat ingepakt. Elke keer hadden we hoop dat het doek droog was en dan kwam er toch weer een buitje. Dan thuis maar de boel verder drogen. Rond een uur of 14.00 was iedereen dan ook weer vertrokken en konden we de vaste campinggasten weer in alle rust verder laten genieten van hun vakantie.

De foto’s van dit weekend zijn te bekijken in het Fotoboek alhier op de website.

Karin PA2KM, met bijdragen van Dan PA1FZH en Wijnand PA3HFJ.

Antenne analysers waren dit jaar in overvloed aanwezig. Meten is weten in het kwadraat zeg maar! 🙂

pa2km

Karin PA2KM is de voorzitter van de afdeling Zuid West Nederland en betrokken bij de organisatie van diverse activiteiten. Daarnaast is ze namens het DQB ook de QSL-manager voor Regio 44 en de landelijke Contestmanager van de VRZA.

Een gedachte over “Velddagweekend: we konden weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *