Regio 44

Veron EMC Cursus voor afdelingen

Al lang stond het op de agenda van de VERON landelijk; een korte intro in de wondere wereld van EMC (elektro magnetische compabiliteit). Eind 2019 werd het plan geopperd om op een aantal locaties in Nederland een EMC cursus te organiseren met de gedachte dat er per afdeling 2 man een introductie zouden krijgen.

In 2020 – 2021 moest dit plan om welbekende redenen in de ijskast worden gezet maar inmiddels zijn er een aantal try-outs geweest en op zaterdag 25 juni j.l. togen Frank, PE1EWR en Dan, PA1FZH namens VERON afdeling Walcheren naar de EMC werkplaats van André Canrinus, PA3FIS. André heeft een eigen EMC laboratorium en geeft QRL-matig diverse cursussen aan professionals. We zijn blij dat hij zijn tijd vrij kon maken om ons een “EMC for dummies” training te geven.

Handvaten

In 4 uur wordt je geen professioneel ontstoringstechnicus, dat is wel duidelijk. Verwacht dan ook niet dat we nu, gewapend met een doos ferriet, je van je storing afhelpen. Maar we kregen wel een aantal handvaten om leden die storing ondervinden, op weg te helpen. Wat heel duidelijk werd, is dat een mail naar het Agentschap Telecom met de tekst “ik heb storing” niet zo goed werkt en vaak onderaan de stapel beland.

Wat André ons leerde was onder andere:

  • Wat is er in de wet geregeld over eisen waaraan apparatuur moet voldoen, ook in relatie tot een CE markering (en de waarde hiervan in de praktijk)
  • Welke gegevens zijn noodzakelijk om te overleggen aan het AT bij een klacht (een gefundeerde klacht heeft een grotere kans van slagen om in behandeling te worden genomen)
  • Hoe benader je je buren (een goede buur is beter dan een verre vriend)
  • Hoe herken je de diverse storingen
  • Welke hulpmiddelen kun je kopen of zelf maken om de storingsbron op te sporen (met eenvoudige middelen meer doen dan je denkt)
  • Wat kun je als amateur zelf al doen om storing ontvangst al te minimaliseren
  • Stappenplan voor het lokaliseren van storingen

Kijk ook eens op: https://www.veron.nl/vereniging/commissies-en-werkgroepen/emc-emf/

Help, ik heb storing!

Nogmaals: verwacht niet dat je ons kunt bellen met alleen de mededeling “ik heb storing en doe er eens wat aan”. We kunnen je wel op weg helpen hoe je er (subtiel) achter kunt komen waar de storing vandaan komt , hoe je de storingsveroorzaker kunt benaderen en welke gegevens je alvast kunt verzamelen.

En al doende leren we met z’n allen. Dus schroom niet om ons te benaderen zodat we samen kunnen bekijken wat we voor elkaar kunnen krijgen in geval van een storing.

Frank Laanen, PE1EWR en Dan de Bruijn, PA1FZH.

pa1fzh

Dan PA1FZH is voorzitter van de afdeling Walcheren van onze zustervereniging Veron en organiseert mede veel activiteiten voor de gezamenlijke afdelingen op Walcheren. Tevens is Dan actief voor DRCO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *