2e N/F Cursusavond

Donderdag 25 oktober was de tweede avond van de N/F cursus. We hadden afgesproken om allemaal te proberen om hoofdstuk 2 te doorgronden. Dit hoofdstuk gaat over de diverse elektronische componenten waar wij als zendamateurs mee te maken hebben. De theorie is één ding, maar hoe zien ze er nu eigenlijk in de praktijk uit.

Nadat Wijnand PA3HFJ ons middels een filmpje alvast wat extra informatie gaf over de componenten, hun doel en hun uiterlijk werd de materiaalkast open getrokken en kwamen de weerstanden en condensatoren (regelbaar en niet regelbaar) op tafel en gingen we wederom aan het meten, immers weten is meten.

Meten is weten

We hebben gezien wat er bij het meten van een potmeter (regelbare weerstand) gebeurt als je aan de afstemknop draait en welke waarden je te zien krijgt bij de verschillende aansluit/meet mogelijkheden. Wijnand tekende dit voor ons uit waardoor de praktijk dus weer in theorie omgezet werd. We moeten toch die meters eens vaker gaan gebruiken want ook nu waren er weer genoeg meters maar ook genoeg lege batterijen.

Volgende maand gaan we aan de slag met hoofdstuk 3 schakelingen. Dan gaan we aan ons o.a. bezighouden met het maken en meten van serie- en parallelschakelingen. Met klemmetjes of met de soldeerbout? Dat is voor ons nog een verrassing.

pa2km

Karin PA2KM (voorheen PD0KM) is de voorzitter van de afdeling ZWN en betrokken bij de organisatie van diverse activiteiten. Daarnaast is ze namens het DQB ook de QSL-manager voor Regio 44 en de landelijke Contestmanager van de VRZA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *