Afdelingsnieuws

4 meter antenne PI4ZWN clubshack vervangen

Zaterdag 22 juni hebben we de 4 meter antenne vervangen in de kleine mast aan de clubshack. De oude antenne, een vertical, was kapot gegaan, het afgebroken stukje vonden we in een beugel van de 23 cm antenne die er onder hing.

Op de Radio-vlooienmarkt in Rosmalen hadden Wijnand PA3HFJ en Karin PD0KM ter vervanging al een 4 meter HB9CV gekocht. Deze werd op de voorafgaande Techno Avond door Jeroen PE1MWB en Wim PA0JAW in elkaar gezet zodat deze gereed lag om in de mast te hangen.

De defecte antenne is verwijderd
Hulptroepen paraat

De zaterdag dat het moest gebeuren stonden de hulptroepen al voor de afgesproken tijd klaar en na een zeer korte briefing gingen we aan de slag.

Dan PA1FZH en Piet PA1PSD klommen het dak op om de katrollen te bevestigen en de mast van de ladder los te maken. Piet PA0CWF, Marcel PA2MKV en Karin PD0KM hielden beneden de touwen vast om de mast netjes naar beneden te laten zakken. Jeroen PE1MWB gaf instructies betreffende het vieren en aanspannen van de touwen en Wim PA0JAW was ondertussen binnen bezig met de laatste hand te leggen aan de antenne zelf zodat deze snel de mast in zou kunnen.

Heel snel en soepel kwam de mast keurig naar beneden en ondertussen waren ook Robert PA3GEO en Michel PE1PTS gearriveerd en konden zij helpen bij het verwijderen van de vertical en het bevestigen van de nieuwe antenne.

De stormen hebben hun vernietigende werk gedaan…
Soepel

Ook dat verliep soepel. Vulkaniserende tape doorsnijden en connector losdraaien, slechts een mes en een tangetje waren nodig. De coax was nog in orde dus de beugels van de nieuwe antenne aandraaien, connector weer vast, nieuw tape erom en de mast kon weer omhoog. En ook dat ging alweer zo makkelijk. De enige tegenslag die we hadden was de moer die uit de handen van Marcel schoot en tussen de muur en de betonnen grondplaat viel en eronder rolde. Gelukkig was er een vervangende moer in de buurt zodat de mast toch weer vast gezet kon worden in z’n beugel.

Met de antenne-analyser werd geconstateerd dat alles in orde was. Binnen een uur na aanvang konden we alweer terug naar binnen om van een kopje koffie of thee te genieten met een stukje VRZA slagroom taart erbij.

Hierbij nogmaals onze dank aan gestroomlijnde inzet van de hulptroepen!

Meer foto’s staan in het Fotoboek.

Meten is weten!

pa2km

Karin PA2KM was tot februari 2024 de voorzitter van de afdeling Zuid West Nederland, momenteel penningmeester a.i. en betrokken bij de organisatie van diverse activiteiten. Daarnaast is ze namens het DQB ook de QSL-manager voor Regio 44 en de landelijke Contestmanager van de VRZA.

5 gedachten over “4 meter antenne PI4ZWN clubshack vervangen

 • Wij hadden een zelfde Sirio CX-4-68 4 meter verticale antenne in de mast staan, en ook deze ging op precies dezelfde wijze kapot… Blijkbaar is de kwaliteit van deze antennes niet geweldig. Hopelijk gaat de HB9CV antenne bij PI4ZWN langer mee!

  Beantwoorden
 • Paul van Wingerden PA2FP

  Hoi Wijnand,

  Ik heb dezelfde verticale antenne. Nog niet in de wind kunnen testen.
  De antenne staat hier op zolder.
  Ik heb wel belangstelling in de HB9CV.
  Bij welke leverancier/winkel komt deze HB9CV vandaan?

  Groet,
  Paul
  PA2FP

  Beantwoorden
  • Hoi Paul, een tip: kijk eens verder dan bij EPS! Er zijn betere antennebouwers! 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *