Regio 44

Aankondiging kerstuitzending SAQ

UPDATE: op 22 december heeft het team van SAQ laten weten dat de uitzending op Christmas Eve helaas geen doorgang kan vinden.

Zoals bekend mag worden verondersteld, is de Zweedse machinezender SAQ in Grimeton zo af en toe in de lucht. Als de techniek en de Covid het toelaten, dan is dat gewoonlijk in de volgende perioden:

  • Begin juli, op Alexanderson Day, als herdenking van de officiële opening door koning Gustaf V op 2 juli 1924 (nu dus 98 jaar geleden)
  • Rond 24 oktober, op United Nations Day
  • Op 24 december, op Christmas Eve

Soms zit de techniek of omstandigheden wat tegen maar gewoonlijk kunnen we de oude zender toch wel minstens 1 x per jaar ontvangen. Bleef het op 24 oktober stil, gelukkig kwam op 16 november de zender wel in de lucht, dit keer ter gelegenheid van de 50e verjaardag van UNESCO (waar de SAQ zender trouwens ook onder valt)

De PA0RDT Miniwhip in actie.
Zéér lange golf

Voor de ontvangst van de zeer lange golf (17,2 kHz is een golflengte van 17 km) is een standaard HF antenne in de bebouwde kom meestal niet geschikt. Vandaar dat Roelof, PA0RDT al zo’n 15 jaar geleden de miniwhip ontwikkelde; een actieve antenne met een lengte van ca. 15 cm. Dat deze antenne werkt, blijkt wel uit het feit dat hij over de hele wereld wordt gebruikt en ook aan de Web-SDR van Twente hangt.

In de november bijeenkomst van VERON Walcheren vertelde Roelof over de ontwikkeling van de Mark II versie, die inmiddels al een behoorlijke fieldtest heeft ondergaan. Ook vertelde hij over de manier waarop hij het 2e en 3e interceptpoint kan meten.

Wellicht dat deze lezing mensen op gedachten heeft gebracht om ook eens op de lange golf te luisteren. Naast SAQ zijn er tenslotte nog tal van bakens hoorbaar, zoals ook genoemd in het compendium “Wat horen we op Walcheren”.

Bij de uitzending in november bleek toch dat, hoewel de zender dit jaar wat zwakker was dan normaal, hij zowel in de polder van Sluiskil, op de Oesterdam en in de binnenstad van Middelburg hoorbaar was. Een antenne die wat buiten het stoorniveau van het huis hangt, is echt wel een must.

Christmas Eve

We gaan er vanuit dat SAQ ook dit jaar weer op Christmas Eve (zaterdag 24 december) om 09:00 in de lucht zal zijn. De traditie schrijft voor dat we dan op Oranjeplaat proberen te luisteren, uiteraard (want ook dat is traditie) onder het genot van een bakje warme koffie of thee en wat lekkers. We beginnen meestal rond 08:30 met het opbouwen, zodat we ruim op tijd zijn voor het opstarten van de zender rond 08:45. Na het beluisteren van de kerstboodschap om 09:00, breken we rond 09:15 weer op om thuis op te warmen.

Er zullen zeker 3 ontvangers aanwezig zijn maar we nemen een extra miniwhip antenne mee. Dus als je zin hebt om je eigen ontvanger eens te proberen, wees welkom. Let op: niet iedere ontvanger werkt beneden 30 kHz maar uiteraard kunnen we één van de aanwezige converters even wisselen voor een test op jouw ontvanger. Let op: zorg dat je ontvanger op 12 volt kan werken; het gebruik van een 230 volt omvormer geeft altijd extra storing.

Houdt de Technoronde in de gaten voor het laatste nieuws om te weten of de 98 jaar oude zender wel of niet in de lucht zal komen.

Graag tot ziens op Christmas Eve op Oranjeplaat!

SAQ ontvangst tijdens Christmas Eve 2021.

pa1fzh

Dan PA1FZH is voorzitter van de afdeling Walcheren van onze zustervereniging Veron en organiseert mede veel activiteiten voor de gezamenlijke afdelingen op Walcheren. Tevens is Dan actief voor DRCO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *