Activering BB-schuilbunker Westenschouwen: PB6BB

Zoals wellicht bekend beheert Dan PA1FZH de voormalige schuilbunker van de Bescherming Bevolking in het duingebied bij Westenschouwen. De afgelopen jaren was deze bunker tijdens de nationale Open Monumentendagen ook te bezichtigen. Komende zaterdag 8 september 2018 staat de volgende editie op de agenda.

Deze keer is er een bijkomende activiteit, want in het kader van “Forten On The Air” zal de bunker met de speciale call PB6BB worden geactiveerd. FOTA is een initiatief van de Contestgroep PI4CG die een radioshack bezit in voormalig fort Buitensluis te Numansdorp.

BB Bunker met bijbehorende toren
Defensie-plaatje

Naar aanleiding van hun aankondiging heeft Wijnand PA3HFJ het plan opgevat om de BB-bunker te activeren. Hoewel het natuurlijk niet direct een fort te noemen is past het wel mooi in het defensie-plaatje. Dan was meteen enthousiast en de call PB6BB was geboren! Karin PD0KM en Robert PA3GEO zullen het operator-team completeren.

Het is de bedoeling om vanaf ongeveer 09:00 uur operationeel te zijn op zowel de HF-banden als op 2 meter. Op HF zal gebruik worden gemaakt van een endfed antenne en de IC-7100 van Wijnand of Robert. Voor 2 meter zal een X200 verticale antenne op de naast de bunker aanwezige toren worden geplaatst en de andere IC-7100 worden ingezet. Als shack zal de Land Rover van Wijnand en Karin worden gebruikt.

Wil je een verbinding met PB6BB maken? Op 2 meter zullen we 145.225 MHz als uitvalsbasis gebruiken, gezien de hoogte moet een verbinding vanaf Walcheren geen enkel probleem zijn. Voor HF kun je natuurlijk ook het DX-Cluster in de gaten houden. Er komt een speciale QSL-kaart van deze activering, we kijken uit naar een QSO met jou!

Functie BB-bunker

De BB bunker “beschermd onderkomen” is gebouwd in 1968 tijdens de Koude Oorlog. Het doel van de bunker was om een schuilplaats te bieden voor 3 vrijwilligers van de Bescherming Bevolking. Deze mannen (vrouwen kwamen niet in aanmerking) zouden, als “de Russen” een atoombom op Nederland zouden hebben geworpen, op de naastgelegen uitkijktoren metingen uitvoeren om zodoende de verspreiding van de fall out te bepalen.

De bedoeling was dat deze 3 mensen maximaal 3 dagen in deze ondergrondse bunker konden schuilen totdat de fall-out zou zijn neergeslagen. De bunker ligt in het duingebied op 25 meter boven zeeniveau. De naastgelegen uitkijktoren ligt op ca. 40 meter boven zeeniveau.

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Hij is daarnaast één van de begeleiders van de in 2018 gestarte N/F-cursus..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *