Lezers schrijven

Een uitstapje naar EU-146

Maandag 31 Juli had ik zin om in de middag actief te zijn met mijn station portable vanaf Schouwen-Duiveland. Aangezien dit eiland een IOTA (Islands On The Air) nummer heeft zal het gewild zijn voor een qso dacht ik. Accu en koffer set in de auto geladen met natuurlijk ook de 6m antenne mast en een End Fed antenne. (80-10 Meter) Klap stoeltje was ook wel handig. Nog wat eten en drinken mee en op naar EU-146.

Endfed antennePrachtig zo te rijden over de stormvloedkering en Neeltje Jans. Het weer was prima. 20 °C en mix van wat wolken en zon. Op het eiland aangekomen was het even lastig want wat is nu een goede rustige locatie. Ik wilde immers niet steeds lastig gevallen worden door toeristen met een wazige blik van 100m afstand. Uiteindelijk onder de snelweg doorgereden en aan de dijk vlak bij de Oosterschelde gaan staan. Een doodlopend stuk B-weg met een pad naar boven op de dijk.

Niet vrolijk

Na het op zetten van de mast met autowiel statief, endfed vast gemaakt maar waar moest nu het uiteinde naar toe? Over de weg is niet verstandig dus maar langs het pad aan een paaltje vast geknoopt. De swr bekeken op 80m en dat was niet om vrolijk van de worden. Logisch want de 80 m spoel was maar 1 meter van de grond en dat is natuurlijk veel te laag. Op 40 m en hoger was de swr ontzettend goed. De meter kwam amper uit de hoek.

Nu maar eens proberen op 40m of het een beetje functioneert. De ontvangst was prima. Toch maar even bellen naar PD0KM Karin of zij even tijd had om voor mij uit te komen op 7,080 MHz LSB. Ja hoor met een fors signaal vanuit Nieuwdorp kon ik PD0KM ontvangen. S9+10 db. Dat geeft de burger moet voor deze middag hi hi….

Bezoek van zendamateurNa het qso draaide ik over de band en hoorde ik een Flora fauna station PD0RWL/P PA-FF0112. Ook hier kreeg ik een goed RST rapport. Inmiddels had ik wel in de gaten dat mijn plekje niet zo rustig was dan gedacht. Het pad was namelijk een fietspad speciaal voor toeristen. De eerste persoon melde zich met de vraag: wat bent u aan het doen? Een heel aardige man luisterde met belangstelling naar mijn verhaal over het radio zend amateurisme. Ook zijn vrouw bleef met veel interesse meeluisteren. Na een dik half uur inclusief morse demo vertrokken ze weer op de fiets.

Is dat een 817?

Weer een paar qso’s gemaakt op 40m waarvan een LA/SP1C/P LA-FF 0087 in CW. Plotseling kwamen er weer een paar fietsers aan waarvan de man stopte en vroeg is dat een 817?? Direct had ik al in de gaten dat deze man verstand van zaken moet hebben als je al met merk nummers een gesprek begint. Ja hoor, deze man bleek Jan PB2R te zijn. Hij stond op de camping vlak bij waar ik nu stond met mijn station PA3GEO/P.

Een zeer leuk en lang gesprek volgde met Jan. Het verbaasde mij dat Jan al inmiddels 80 jaar was. Als zendamateur kun je er dus jonger uit blijven zien hi hi…. Er waren best wel wat vergelijkingen tussen Jan en mijzelf. Zo hadden we beide een cursus bij de LOI gedaan voor zendamateur. Ook waren we allebei hier mee gestopt omdat de lessen werden gecorrigeerd enkel met een streep erdoor en een formule bijgeschreven. Ik heb na de LOI een cursus gedaan bij een zendamateur in Vlissingen.

Biertje? Iedereen die mij kent weet dat ik dat natuurlijk niet weiger

Biertje?Ook had Jan een PB callsign na 8wpm morse code gekregen. Ik had PB0ALG. Dus ja….. na een 40 minuten eyeball qso ging Jan PB2R weer langzaam aan terug naar de camping. Na een paar qso’s op 20m met o.a. OE5 uit Wels kwam Jan opeens weer terug en bood mij een biertje aan….. Iedereen die mij kent weet dat ik dat natuurlijk niet weiger. Smaakte prima en zo kwam er een einde aan de middag en was het tijd om af te breken.

Op 2 meter had ik na het afbreken nog een simplex qso met Dan PA1FZH en PA/G8YDC die /P op Oranjeplaat waren. Mijn laatste qso was met mijn dx maatje Wijnand PA3HFJ/M die onderweg naar huis was van zijn werk. Ook Wijnand was op 145,225 MHz op Schouwen goed te ontvangen. (ruisvrij rst 53 qsb) Hierna heb ik de terugreis aangevangen en met APRS PA3GEO-9 ben ik veilig thuisgekomen.

Best 73, Robert PA3GEO.

pa3geo

Robert PA3GEO is al vele jaren lid van de afdeling ZWN en op vele facetten van de hobby actief. Zo organiseert hij ieder jaar de PACC contest in de clubshack en was hij actief in het afdelingsbestuur.

Een gedachte over “Een uitstapje naar EU-146

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *