Lezers schrijven

EndFed antenne voor 6 meter

De multiband EndFed antenne is in onze regionen zeer populair en een dankbaar zelfbouw object. Tijdens velddagen en Oranjeplaat activiteiten is het een vaak gezien ontwerp en ook tijdens vakantie-skeds komt de antenne bij een aantal amateurs in actie.

Onlangs kwam ik een beschrijving tegen met een tabel voor de monoband uitvoering van de hand van Mark van Dommelen PA1SSB. De aanpassing bestaat uit een luchtspoel of evt spoel op een ringkern, en een parallelle condensator in de vorm van een stuk(je) RG-58 coax. Daaraan komt dan de antennedraad van een halve golf lengte. De beschrijving kun je vinden op de website van PI4VLB. Ook de beschrijving van de multiband versie staat er bij dus je hebt meteen alles bij de hand.

Velddag-project

Ik besloot om tijdens het Velddagweekend op camping Buitenhof te Lewedorp om de 6 meter uitvoering te bouwen, want het is nú de tijd om op deze band actief te zijn. Dus werd een stuk 1,5 mm2 installatiedraad tot spoel omgevormd met 8 windingen op een diameter van ong. 3 cm en samen met een stukje van 8 cm coax op een SO-239 chassisdeel gesoldeerd. Ik had een L/C-meter meegenomen dus ik kon de gewenste L- en C-waarden meteen goed “afregelen”. Daaraan kwam een antennedraad van een kleine 3 meter en na het in de mast hijsen van de antenne kwam het uur der waarheid: past de antenne goed aan?

Met behulp van de luxe antenne-analyser van Veron Walcheren (de mijne moest natuurlijk op het moment suprême aan de lader…) werd de SWR vastgesteld. In eerste instantie lag de dip iets te laag maar na het inkorten van de draad was de SWR prima. Momenten later werd de eerste verbinding met Zuid-Spanje gemaakt. Het blijft een leuke band, die 6 meter en met deze antenne ben je snel QRV.

Natuurlijk is dit een “quick and dirty” uitvoering van het ontwerp, het is nu nog zaak om een definitieve versie in een degelijke behuizing te maken. Het was in ieder geval een leuk velddag experiment. Succes met de eventuele nabouw!

73, Wijnand PA3HFJ.

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van vele activiteiten.

2 gedachten over “EndFed antenne voor 6 meter

  • Hallo Wijnand,

    Indien jullie geinteresseerd zijn in nieuwtjes wat met onze hobby te maken heeft en meer,ik breng iedere week een
    zo’n nieuws brief uit en je kan je op geven op het adres van de Schematheek.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *