Verslagen

Molendag 2024 met de zon als spelbreker

Zaterdag 11 mei was het Landelijke Molendag. Sommige radiozendamateurs vinden dat een mooie gelegenheid om naar een molen te gaan en daar een mobiele shack op te zetten om een dagje verbindingen te gaan maken. Zo ook een aantal leden van PI4ZWN.

Een paar jaar geleden hebben we de Oranjemolen in Vlissingen geactiveerd maar nu was voor de tweede keer de molen in Heinkenszand aan de beurt. Wijnand PA3HFJ, Karin PA2KM, Michel PE1PTS en Robert PA3GEO, aangevuld met PI4WAL lid Dan PA1FZH stonden rond 9.00 uur ‘s morgens klaar om het station op te bouwen bij molen De Vijf Gebroeders.

Toen alles in gereedheid was gebracht kregen we koffie en thee met een bolus van de molenaars en daarna konden we aan de slag met het maken van verbindingen.

De rode kleur was duidelijk: HF zat geheel op slot.

HF “dood”

We hadden de FD-4 opgehangen aan de omloop van de molen en via de mast aan de landrover verder naar beneden gebracht. Een succes opstelling, zo bleek vorig jaar. Helaas was er die nacht een grote uitbarsting op de zon geweest en vanwege deze zonneactiviteit waren de HF banden “helemaal dood”. Met veel moeite werden er vijf verbindingen gemaakt.

Karin had het op de 2 meter wel iets drukker. Zij maakte, met wederom de X200 vertical op de 10 meter hoge Landrover mast, over de hele dag verdeeld 25 verbindingen met lokale amateurs en amateurs iets verder in het land en ook een aantal die zelf ook bij een molen zaten.

De HF-mannen bleven het stug proberen.

Het was welletjes…

Rond 4 uur vonden we het welletjes. De mannen van de HF tent hadden bijna de hele dag al niets te doen gehad en ook onder de luifel bij de VHF shack was de activiteit een eind afgelopen. Tijd om op te breken dus en binnen een uur was alles door het geroutineerde team al weer opgeruimd.

Natuurlijk was er door de teamleden bij de molen pannenkoekenmeel gekocht dus togen de meesten naar het huis van Wijnand en Karin waar al snel het meel tot beslag was omgetoverd en waar een half uurtje later een mooie stapel pannenkoeken werd geserveerd. Heerlijk nagenietend van het zonnetje en napratend over de belevenissen werden deze met veel smaak verorberd. Een nieuwe traditie is geboren.

Volgend jaar weer: Molendag in Heinkenszand en als afsluiting pannenkoeken van meel van de molen. Met hopelijk dan wél betere HF condities!

De fotograaf heeft weer volop foto’s geschoten, deze zijn in het Fotoboek te bekijken.

Genieten van pannenkoeken gebakken van meel van De Vijf Gebroeders! V.l.n.r.: Karin PA2KM (pannenkoekenbakster), Robert PA3GEO en Michel PE1PTS. Wijnand PA3HFJ staat zoals gebruikelijk aan de verkeerde kant van de lens. 🙂

pa2km

Karin PA2KM was tot februari 2024 de voorzitter van de afdeling Zuid West Nederland, momenteel penningmeester a.i. en betrokken bij de organisatie van diverse activiteiten. Daarnaast is ze namens het DQB ook de QSL-manager voor Regio 44 en de landelijke Contestmanager van de VRZA.

Een gedachte over “Molendag 2024 met de zon als spelbreker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *