Verslagen

Molendag op nieuwe locatie

Zaterdag 13 mei was het Nationale Molendag. Ook PI4ZWN was daarbij aanwezig om overdag verbindingen te maken op zowel 2 meter als de korte golf met andere ‘molenstations’ en belangstellenden.

Zon én wind zijn typische weersinvloeden die nodig zijn om een leuke, mooie dag te beleven wanneer je een tijdelijk zendstation plaatst nabij een molen. Beiden waren deze dag volop aanwezig! Dit keer waren leden van de VRZA afdeling Zuid West Nederland neergestreken bij molen  “De 5 Gebroeders” aan de Slaakweg in Heinkenszand. Nabij de voormalige spoorlijn door Zuid-Beveland (nu fietspad) staat deze molen uit 1851 te pronken waar meerdere molenaars iedere week activiteiten ontplooien om bezoekers te verwelkomen én om verschillende producten te maken voor de verkoop.

Michel PE1PTS toont zijn “shack”.

Snelle opbouw

Al om 08.30 uur waren de deelnemende zendamateurs aanwezig om te gaan opbouwen. De uiteinden van de FD-4 antenne vonden al snel het bordes van de molen en een aanhangwagen bij de buren. Het ophangpunt hing mooi boven de Landrover (LARO). Hiernaast stond de 2 meter opstelling, gebruikmakend van de Diamond X200 antenne die hoog in de antennemast een plaatsje had gevonden. Naast de LARO stond de tent van Michel PE1PTS, hij had zijn (in 2022 geconfigureerde) uitzet meegenomen zodat de HF shack altijd in de schaduw zit. Ook had hij zijn Yaesu FTDX10 meegenomen waarbij dankbaar gebruik is gemaakt van een extra beeldscherm. Beide stations konden de verbindingen live – oftewel online – loggen.

Na het opbouwen was er eerst thee en koffie mét een bolus van de molenaars. Een mooier welkom kun je je niet voorstellen. Daarna zijn gedurende de gehele dag verschillende verbindingen gemaakt op zowel 2 meter als op HF. Ondanks dat er slechts 50 verbindingen zijn gemaakt, moet gezegd worden dat de verbindingen langer duren dan normaal omdat veel meer gegevens over de activiteit en het speciale station worden uitgewisseld. Leuk was het dan ook dat wij niet het enige zendstation waren op deze Nationale Molendag.

De crew bestond die dag uit Wijnand PA3HFJ, Karin PA2KM, Michel PE1PTS, René PA3CKP, Robert PA3GEO en Michel PD4AVO. Bezoekers waren o.a. Leo & Wouter PD0MVI evenals Wilco PD2HKZ.

Wouter PD0MVI komt het station bekijken.

Uitleg van de molenaar

Deze dag stond ook in het teken van educatie. In twee sessies kon de crew genieten van de rondleidingen die de molenaars gaven. Kennen we aan de buitenzijde alleen de wieken die draaien; aan de binnenzijde van de molen komen we o.a. de bilhamer, de bovenas, het kropgat, de loper, het luiwerk het steenrondsel, de vangbak en heel veel meer tegen. Erg leerzaam om op deze dag kennis te nemen van de wereld ‘achter’ de molen.

De dag is afgesloten met een gezellig pannenkoeken diner in Nieuwdorp waarna iedereen met tevredenheid weer huiswaarts keerde. 

Meer informatie over de molen is te vinden op https://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=1293 en hun eigen site http://www.de5gebroeders.nl/

De foto’s van het evenement zijn uiteraard in het Fotoboek terug te vinden.

Na gedane arbeid is het goed pannenkoeken eten!

pd4avo

Michel heeft zich in het verleden op allerlei gebieden ingezet voor de afdeling, zowel in bestuursfuncties als bij de organisatie van activiteiten. Sinds 2020 is hij weer lid van het afdelingsbestuur, deze keer in de rol van secretaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *