Verslagen

Zelfbouwavond nog steeds in de belangstelling

Al sinds vele jaren wordt er iedere derde woensdag van de maand de Zelfbouwavond gehouden in de VRZA-ZWN Clubshack. En over belangstelling valt zeker niet te klagen. Ook tijdens de mei-editie zat de ruimte weer vol.

Hieruit blijkt nog maar eens dat er in deze tijden nog steeds volop geknutseld wordt. Hierbij zal vast de verkrijgbaarheid van leuke en goedkope bouwpakketjes in de bekende online shops van China een rol spelen, maar we zien de laatste tijd ook regelmatig projecten vanuit bijv. QRP-Labs voorbij komen. Kortom, in onze regionen wordt de soldeerbout nog regelmatig gehanteerd!

Bat Detector en Beacon

Karin PA2KM bracht het zelfbouwen tijdens de laatste Zelfbouwavond weer in in de praktijk door een bouwsetje van Scouting in elkaar te zetten. Het betrof een “bat-detector” welke het ultrasone geluid van een vleermuis om zet naar een voor de mens hoorbare frequentie. Het was als JOTA soldeerproject ontworpen en Karin kon er een aantal overnemen uit de nalatenschap van Piet PE1NPX. Ook heeft ze een paar “bat-beacons” kunnen verkrijgen en dit levert dan weer mogelijkheden op om hiermee een “ultrasone vossenjacht” met bijv. Scouts te organiseren. Voor de nieuwsgierigen onder jullie; Karin heeft het project met goed gevolg in elkaar kunnen solderen, dankzij of ondanks alle goed bedoelde adviezen en opmerkingen van de aanwezige mede-amateurs… hi!

René PA3CKP is de laatste tijd helemaal into QRP en hij had een project van QRP-Labs bij zich, n.l. de QCX+ CW transceiver. Deze kan 5 Watt in de antenne brengen. Samen met Danny PA3BLI werd het setje nog eens goed bekeken met de documentatie in de aanslag. Ook lag er nog een automatische antenne tuner in het koffertje van René, ook zelf in elkaar gezet.

En zo gingen er van allerlei knutsel-onderwerpen over de tafel, want er viel weer genoeg aan ervaringen uit te wisselen. Daar het gaat het immers om bij de Zelfbouwavond. Dus heb je ook eens een het resultaat van een bouwpakketje te laten zien of wil je juist geholpen worden met een probleem op zelfbouwgebied? Kom dan zeker eens langs, de eerst volgende Zelfbouwavond is op woensdag 21 juni, de deur is vanaf 19:30u. open. Graag tot ziens!

Een impressie van de Zelfbouwavond kun je bekijken in het Fotoboek.

Renë PA3CKP zet onder toeziend oog van Danny PA3BLI de trimsleutel in zijn QCX+

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van vele activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *