Verslagen

Open Dag 25 jaar VRZA ZWN druk bezocht

Zaterdag 18 november 2017 hield de VRZA afdeling Zuid West Nederland haar 25-jarig jubileum. Gedurende deze feestdag waren er verschillende activiteiten waaronder een open dag voor belangstellenden in het radiospectrum met daarna een gezellig samenzijn onder het genot van een warm- en koud buffet.

20171118-ZWN-Open-Dag-013Niet wetende wat we mochten verwachten aan bezoekersaantallen stonden de eerste gasten al ruim van tevoren op de stoep. Zo was Marnik ON3TNT onze eerste inmelder op 145.225 MHz, ons inpraatstation PA25ZWN waar gedurende de open dag Bram PD1ABK de bezoekers zowel op de frequentie als bij de ingang welkom heette. Dit laatste deed Bram samen met Karin PD0KM, de voorzitter van de afdeling. Na een hartelijk welkom konden de bezoekers de presentielijst tekenen. Dit deden gedurende de open dag meer dan 100 belangstellenden. Zo kon ook meteen worden gezien of iemand kwam als luister- of zendamateur, of gewoon als belangstellende.

In de radioshack kon men ook kennis maken met o.a. APRS en AIS. Dat laatste is een programma waarmee je schepen kunt zien varen na ontvangst van digitale informatie via de marifoon, die voor de open dag beschikbaar was gesteld door Rinus PA2MDL.

20171118-ZWN-Open-Dag-108Piet PA0CWF zat tijdens de open dag vooral achter de HF set. Daar werden met onze speciale call PA25ZWN verschillende verbindingen gemaakt met andere radiostations op de korte golf. Natuurlijk kon hier de seinsleutel niet ontbreken.

Na het opbouwen nam Karin het woord. Ze blikte terug op het ontstaan van de afdeling, op de vele activiteiten én de prettige en nauwe samenwerking met de naburige VERON afdelingen. Van de VERON afdeling Walcheren ontving de afdeling een mooi cadeau: een in doorzichtig plexiglas gesneden PI4ZWN voor in de radioshack.

Allerlei aspecten van de radiohobby

20171118-ZWN-Open-Dag-060Na de openingsspeech konden de leden en genodigden aanschuiven voor koffie en gebak, daarna druppelden de eerste bezoekers al binnen. Hierbij waren ook enkele mensen die vroeger bij “de boot” hebben gewerkt, en nog een keer de kans wilde meemaken om de voormalige werkplaats van de PSD nog eens aan de binnenkant te kunnen bekijken. Dat is ze zeker gelukt! Daarbij liepen zij ook nog uitgebreid langs de stands die in de loods stonden opgesteld.

Binnenkomend in die grote loods konden de bezoekers allerlei aspecten van de radiohobby zien. Zo stond Robert PA3GEO met analoge amateurtelevisie (ATV) wat veel bekijks trok. De uitzendingen werden o.a. in Wolphaartsdijk ontvangen.

Naast Robert stond Menno PC4C met radiopeilen. Zenders en peildozen voor zowel HF (80 meter) als VHF (2 meter) stonden tentoongesteld om bezoekers te laten zien wat de regio doet aan vossenjagen. Al jaren wordt dit gedaan op 80 meter op Walcheren en op 2 meter in (Zeeuws)-Vlaanderen.

20171118-ZWN-Open-Dag-115René PD0EJN en XYL Elly stonden met een grote stand waar bezoekers konden aanschouwen welke uitgebreide radiozendapparatuur er tegenwoordig op de markt is. De combinatie van analoge- en digitale modes werden hier uitvoerig tentoongesteld.

Wat kun je zoal maken met een 3D printer t.b.v. onze HAM-gerelateerde hobby? Dat weten de bezoekers na het bezoek aan de open dag. Jeroen PD3JDM (geholpen door Wim PA0JAW) had zijn 3D printer meegenomen waardoor mensen konden kennismaken met de techniek hiervan. Daarnaast konden de bezoekers zien hoe handig de 3D geprinte artikelen kunnen worden toegepast in onze radiohobby zoals bijvoorbeeld antenne-beugeltjes, connectordoppen, PP30 verdeeldoosjes en heel veel meer.

Twee Land Rovers met radio uitrusting

Halverwege de loods stonden twee Landrovers. Wijnand PA3HFJ liet zien hoe je tegenwoordig op een handige manier een mobiele shack kan inbouwen voor gebruik onderweg op de camping, veldactiviteiten etc. Met name zijn mobiele koffer met daarin o.a. zijn HF- en VHF/UHF transceivers trok veel bekijks.

20171118-ZWN-Open-Dag-222Daarnaast gaf Wijnand een helpende hand bij de soldeertafel die veel bekijks trok door het prachtige soldeerwerk van Enya (QRP van Joost PE1RMN).

De tweede Landrover bracht Dan PA1FZH mee, deze dag vergezeld door Cor PE1PTQ. Samen lieten zij o.a. zien hoe handig een volledig ingerichte auto kan worden gebruikt voor o.a. noodcommunicatie en veldactiviteiten. Daarnaast waren zelfbouw transceivers een mooie aanvulling op hun stand van de Semcoset, de Hohentwiel en de PA0SSB transceiver naar de Elecraft. Ook kon men een nieuwe replica zien van de ENIGMA codeermachine.

In Zeeland speelt noodcommunicatie een belangrijke rol binnen de 13 gemeenten en de veiligheidsregio Zeeland. Daarom was Arnold PD0MYH aanwezig namens DRCO (Delta Radio Communicatie Ondersteuning) om de bezoekers te kunnen informeren over de activiteiten die de zendamateurs kunnen verzorgen als er langdurige uitval (elektriciteit/infra) is.

20171118-ZWN-Open-Dag-250Daarnaast kon men kennismaken met het radiopeilen door DRCO. Dit gebeurt met name als een marifoon onbedoeld blijft zenden. Ten behoeve van Rijkswaterstaat kunnen stoorsignalen door DRCO worden opgespoord.

Tijdens de koude oorlog was de RACAL ontvanger een belangrijke receiver voor overheidsinstellingen zoals defensie om signalen uit de ether te halen. Deze populaire ontvangers waaronder de bekende RACAL 17 stond op de open dag tentoongesteld door Johan PE1RHC die van RACAL zijn specialisatie in de radiohobby heeft gemaakt. Bezoekers konden er kennis mee maken maar konden ook informatie krijgen over de te gebruiken techniek van RACAL.

Digitale vooruitgang

Natuurlijk kon ook de voortgang in de digitale radiohobby niet ontbreken. Hadden we tot enkele jaren geleden alleen maar analoge spraak en digitale modes, tegenwoordig kennen we naast analoge communicatie (zoals bijvoorbeeld een portofoon) ook digitale communicatie zoals o.a. DSTAR en DMR. Guus PE1PLM liet in zijn DVMEGA infostand de laatste ontwikkelingen zien op gebied van hotspots en transceivers die tegenwoordig niet alleen in Nederland maar ook in Europa en ver daarbuiten worden gebruikt. De bijhorende lezing van Guus over digitale communicatie was goed bezocht.

20171118-ZWN-Open-Dag-159Aansluitend aan digitale communicatie kunnen ook de daarbij horende toepassingen niet ontbreken. Tijdens de open dag was daarom de stand van Hamnet en Hobbyscoop ook een groot succes. Mede door de inzet van deze amateurs maken andere amateurs gebruik van de faciliteiten om bijvoorbeeld repeaters te kunnen koppelen via Wifi. Joost PE1RMN en Martijn PD2NLX, mede de beheerders van PI3GOE, hadden veel techniek meegenomen om de bezoekers te kunnen amuseren. Daarbij kregen zij hulp van o.a. Peter PA3PM (Hamnet) en Edwin PD2EBH. Een stream via internet was gedurende de open dag live te bekijken via Youtube, verder was er een tijdelijke ontvanger van PI3GOE in de lucht. Ook de lezing van Joost was goed bezocht door de bezoekers.

De laatste stand gaf uitleg over WSPR: Weak Signal Propagation Reporter. Hiervoor hadden Jan PA3BKZ en Wim PA0WDZ de nodige communicatiemiddelen, een computer en een HF antenne in gebruik om de bezoekers te laten zien wat WSPR precies inhoudt. WSPR wordt ook wel whispering genoemd omdat je met zeer lage vermogens werkt en als het ware fluistert.Achter de WSPR stand kon men kijken naar een presentatie van 25 jaar afdeling ZWN, gemaakt door Jan PA3BKZ.

20171118-ZWN-Open-Dag-213Naast de ingang van de loods stond een niet onbelangrijke tafel: de koffiebar. Jos PA10211 was gedurende de open dag het aanspreekpunt voor de smakelijke koffie, thee en cake. Daar waar nodig sprong Annie (XYL van Piet PA0CWF) bij om iedereen van dienst te zijn.

Een andere opvallende tafel (in het midden van de loods) was die met de grootste seinsleutel ter wereld. Deze was door de eigenaar beschikbaar gesteld (Rens PA1IJF) en trok de nodige aandacht van bezoekers. Natuurlijk moesten de mensen die het seinen hanteren even oefenen met dit exemplaar. Op een scherm kon met zelfs de tekens meelezen. Velen gingen trots met een Morse diploma naar huis.

Delegatie VRZA bestuur aanwezig

20171118-ZWN-Open-Dag-123Aanleiding van de open dag was het 25-jarig jubileum. Op uitnodiging van de afdeling was ook een delegatie aanwezig van het landelijk bestuur van de VRZA: secretaris Ruud PA3RGH en penningmeester Dennis PA3WOB namen vanuit Noord-Holland een mooi cadeau mee: een mooie schaal met daarop de tekst: 25 jaar VRZA afdeling Zuid West Nederland, Deze werd namens de afdeling ontvangen door Karin PD0KM.

Het ontbrak zowel de standhouders/organisatie als de bezoekers aan niets. Iedereen had voldoende tijd en ruimte om een praatje te maken met anderen, maar ook om rustig te kunnen praten met de verschillende standhouders in de loods. Jeroen PE1MWB en Michel PD4AVO keken gedurende de open dag toe op een prima verloop van deze jubileumdag.

20171118-ZWN-Open-Dag-303De open dag was voor iedereen geslaagd, voor zowel de organisatie, de aanwezige leden, de standhouders als ook de bezoekers. De mensen die de moeite hebben genomen om hun stand in te richten en gedurende de open dag iedereen te woord hebben gestaan gaven aan dat de bezoekers ieder op hun beurt enthousiast waren. Kreten als: “Leuk iedereen weer te zien.” “Moeten we vaker doen.” “Het lijkt wel het eerste Zuid Westelijk Amateur Treffen (ZAT).” als ook: “Dat hadden we eerder moeten doen.”, maar vooral ook: “Dat moeten we binnen enkele jaren nog eens doen!”

Dag gezellig afgesloten met lekker buffet

20171118-ZWN-Open-Dag-379Nadat de bezoekers weer naar huis waren en de standhouders hun spullen hadden ingepakt veranderde de loods in een gezellig restaurant waar slagerij de Visser uit Middelburg zorgde voor een prima warm- en koud buffet. Daarvan werd na een drukke maar leuke dag goed gebruik gemaakt. Met bijna dertig aanwezigen is daarna de feestdag afgesloten onder het genot van een drankje. Daarbij kregen de kartrekkers van het jubileum, Michel PD4AVO en Karin PD0KM, als afsluiting een mooie bos bloemen voor al hun werk in het voortraject.

Al met al kunnen we als organisatie terugkijken op een geweldige dag waar iedereen het erg naar zijn of haar zin heeft gehad. Deze dag is overigens mede mogelijk gemaakt door de bereidwillige medewerking van de Hogeschool Zeeland. Rest ons nogmaals iedereen hartelijk te danken voor ieders hulp, voor en achter de schermen, alleen daarom is het een geslaagde dag geworden!

Gedurende de open dag zijn er ruim 350 foto’s gemaakt door o.a. Wim PA0JAW, Wijnand PA3HFJ en Marnik ON3TNT. Waarvoor dank. Het volledige fotoalbum is terug te vinden via het Fotoboek.

De feestcommissie,

Karin PD0KM, Voorzitter
Robert PA3GEO, Secretaris
Jeroen PE1MWB, Penningmeester
Michel PD4AVO, Public Relations

pd4avo

Michel heeft zich in het verleden op allerlei gebieden ingezet voor de afdeling, zowel in bestuursfuncties als bij de organisatie van activiteiten. Sinds 2020 is hij weer lid van het afdelingsbestuur, deze keer in de rol van secretaris.

5 gedachten over “Open Dag 25 jaar VRZA ZWN druk bezocht

 • Michel, bedankt voor dit uitvoerige verslag van onze mooie Open Dag!

  Beantwoorden
 • Inderdaad een mooi verslag van een geslaagde dag!

  Beantwoorden
 • Mooie dag , gezellig.En er was veel te zien en bij te praten.
  Dank aan allen, die deze dag ter er van het 25 jarig bestaan vd VRZA afdeling Zuid West Nederland mogelijk hebben gemaakt.
  73′ Cor PG9HF

  Beantwoorden
 • Bert Goedegebuure

  Bedankt Michel voor het mooie verslag. Bedankt allemaal, dat deze dag ter ere van het 25 jarig bestaan van de VRZA afd. Zuid West Nederland mogelijk is gemaakt. Hoop inderdaad ook dat er nog eens zo’n activiteit komt. trekt toch veel mensen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *