Regio 44

PA10BMZ actief op 26 oktober 2019

Het Bevrijdingsmuseum Zeeland toont de bewogen geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum besteedt daarbij in het bijzonder aandacht aan de ‘Slag om de Schelde’.

De Slag om de Schelde was de langste en hevigste veldslag op Nederlands grondgebied. Inzet was het op gang brengen van de scheepvaart naar de havens van Antwerpen, waardoor de geallieerde oorlogsinspanningen van een cruciale aanvoerlijn kon worden voorzien en het vastgelopen offensief in West-Europa weer in beweging kon komen.

Four Freedoms

De uitkomst van deze cruciale operatie was direct beslissend voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa. De verhalen van toen zijn nog steeds van nu. De Amerikaanse president Roosevelt formuleerde in januari 1941 de Vier Vrijheden, welke noodzakelijk zijn voor een menswaardige wereld.

De uitkomsten van de Slag om de Schelde, het  openstellen van de haven van Antwerpen, waren bepalend voor de plannen voor de oprichting van de Verenigde Naties en de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Dit rechtvaardigt de opoffering, toen en nu.

Ingang van het Bevrijdingsmuseum
Heropening museum

Op 26 oktober 2019 opent het museum haar uitbreiding voor het publiek. Tevens is dit de viering van het tienjarig bestaan van het museum te Nieuwdorp. Het park, wat onderdeel uitmaakt van het Bevrijdingsmuseum Zeeland is uniek, nergens in West-Europa is er sprake van een dergelijke opzet. Het park visualiseert te midden van de Zeeuwse elementen water, strand en dijken de oorlogsperiode 1939-1945 en de Slag om de Schelde in het bijzonder.

Om deze opening luister bij te zetten, zal het special event station PA10BMZ actief zijn op 26 oktober 2019 tussen 08:00 – 17:00 lokale tijd.

We zullen actief zijn met originele apparatuur uit WO II op 80 meter (AM en CW) en met wat modernere apparatuur op de overige HF banden (SSB en CW). Ook zal er een station actief zijn op 2 meter.

Daarnaast zal er, aan de hand van een originele Enigma replica, uitleg worden gegeven over de geheime cryptomachine welke door de Duitsers met name in de onderzeebootoorlog werd gebruikt.

Uiteraard is het museum de gehele dag geopend en zijn bezoekers van harte welkom om het 3 hectare grote park en de nieuwe tentoonstellings-ruimte te bezoeken.

Inlichtingen bij: Karin Mijnders, PA2KM en Dan de Bruijn, PA1FZH. Bekijk ook eens de website van het museum.

Een deel van de nieuwe uitbreiding, met o.a. Baileybrug en noodkerk.

pa1fzh

Dan PA1FZH is voorzitter van de afdeling Walcheren van onze zustervereniging Veron en organiseert mede veel activiteiten voor de gezamenlijke afdelingen op Walcheren. Tevens is Dan actief voor DRCO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *