Lezers schrijven

PA3GEO en PA1FZH testen SOTA setup

Zondagmiddag 7 juli had Dan PA1FZH het plan gevat om samen met Robert PA3GEO de QRP spullen te gaan proberen aan de dijk bij Borssele. Naast de dijk aan de Westerschelde staan twee houten tafels met een bankje eraan geschroefd. Helaas is er al de nodige jeugd geweest die een bankje al gemold heeft door er een plank af te rukken.

We hadden allebei een hengel meegenomen die als ophang punt voor de end-fed antennes diende. Old Man Dan had twee end-fed antennes meegenomen maar ook uiteraard zijn KX3 Elecraft transceiver. En niet te geloven een zeer compacte accu die zo een 10 W SSB deed uitsturen op de KX3.

Dan PA1FZH aan de mike.

Ondergetekende had een Yaesu FT 817 QRP set (5Watt) bij zich met een 12 ampère accu(tje). Ideaal spul voor de SOTA activation die we willen gaan doen op de St. Pietersberg in Limburg. De datum is nog niet bekend, maar als het zover is zullen we de amateurs op de hoogte stellen over ons plan om deze activatie te doen.

De praktijk

Het viel ons op dat we een heel rustige ontvangst hadden op 20 , 15 en 10 meter. Op 40 meter was wel enige QRM waarneembaar. Zowel op de KX3 als op de yaesu 817 was er een soort van gekraak te horen. Waarschijnlijk een lokale storing van een paal in het water met een zonnepaneel erop.

Toch was het mogelijk om diverse stations die ook QRP waren te werken met 5 watt op de 40m in CW: HB9CPS, DL5ZP en ook G4ILW. In LSB lukte het met 2,5 W gemiddeld met GB19CIM te werken.

De end-fed antennes hadden we gespannen met het voedingspunt laag en halverwege de antenne op 5 meter hoogte aan de hengel het laatste stuk van de 20 meter draad weer laag… Deze opstelling werkt dus erg goed! Geen tuner nodig, wat natuurlijk erg makkelijk is om snel en eenvoudig op een SOTA locatie QRV te zijn.

Een leuke middag en leerzaam.

Robert PA3GEO

Een leuke middag en leerzaam. Nog wat dingen opgeschreven die belangrijk zijn om mee te nemen voor QRP en Summits On The Air.

73 Namens Dan PA1FZH en Robert PA3GEO.

Bekijk de foto’s van de SOTA testopstelling in het Fotoboek.

De FT-817 en toebehoren van Robert PA3GEO.

pa3geo

Robert PA3GEO is al vele jaren lid van de afdeling ZWN en op vele facetten van de hobby actief. Zo organiseert hij ieder jaar de PACC contest in de clubshack en was hij actief in het afdelingsbestuur.

3 gedachten over “PA3GEO en PA1FZH testen SOTA setup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *