Lezers schrijven

PA3GEO en PA1FZH activeerden SOTA PA-003

Tijdens een mooie zondagmiddag aan het Veerse meer op onze bekende locatie Oranjeplaat werd door Dan PA1FZH en Robert PA3GEO wat gespeeld met de door Robert nieuw aangeschafte Yaesu FT-817. Dit is een makkelijk setje voor portable gebruik zei ik tegen Dan. Met een output van 5 Watt CW ideaal voor QRP werk.

Wat zou het leuk zijn om eens ergens /P te werken in een omgeving met natuur en rust. Geen QRM en een signaal meter die niet uit de hoek komt. Zou het niet leuk zijn om vanaf een berg te zenden?

In het verleden hadden Rens PA1IJF en Dan PA1FZH al een paar bergen geactiveerd in het SOTA programma. SOTA staat voor Summits On The Air.

Een spontane reactie van Dan was “GAAF” dat gaan we doen.

GAAF, dat gaan we doen!

Dan PA1FZH

Eerst moest mijn setup helemaal in orde komen, immers ik had nog geen antenne en goede kleine accu. Zoals iedereen die Dan kent ging hij meteen aan de knutsel om een endfed antenne met balun voor mij in elkaar te steken.

De FT-817 van Robert

Bij een bedrijf wat accu’s verkoopt een mooi 12 volt compact exemplaar gekocht met een capaciteit van 12 amp/uur. Uiteraard werden aan de accu en het voedingssnoer van de FT-817 degelijke PP30 connectors gezet.

Een lange hengel als antenne mast had ik eens bij wimo gekocht tijdens een HAM-radio beurs in Friedrichshafen.

Op een zondag in de zomer hebben we bij Borsele aan de Westerschelde een uitgebreide test gedaan. De antennes werkten prima en de KX3 +FT-817 werkten prima.

Afspraak

Afgesproken werd dat we in de herfst vakantie de St. Pietersberg (SOTA PA/PA-003) zouden gaan beklimmen.

Op 15 oktober 2019 was het dan zover. Om 8:30 uur kwam er een Landrover Defender de straat in rijden. Geweldig om met deze auto van Dan naar Limburg te rijden.

Toch rare lui die LARO rijders….. Komen ze iemand tegen die ook in dat type auto rijdt dan gaan ze zwaaien. ?

Ook was het lunch pakket voor mij al klaar gemaakt door Elna (XYL van Dan). Hiervoor uiteraard mijn dank.

Lopen, zweten en bergje op

Na een rustige rit door België met 90 km per uur kwamen we bij de berg in Maastricht aan. Nog zelfs een heel klein stukje off-road rijden en we konden parkeren.

We hadden allebei een rugzak bij ons met de radiospullen. Na 25 minuten lopen, zweten en bergje op kwamen we op de top aan; het was ons gelukt om op tijd boven te komen.

Na een bak koffie drinken en wat eten zijn we de antennes gaan opzetten en de sets een plekje op de houten bank gaan geven. Inmiddels ging het flink door regenen en was het noodzakelijk om het blauwe zeil over de apparatuur te spannen.

De natte endfed-balun van Dan
Geen onderlinge storing

PA1FZH werkte in LSB (5W uit de Elecraft KX3) en ondergetekende werkte in CW (5W uit de Yaesu FT-817). Het mooie was dat we gelijktijdig op 40 meter konden werken zonder elkaar te storen. De beide end-fed antennes stonden in elkaars verlengde en de voedingspunten lagen 2 meter uit elkaar

Op 40m ging het helaas niet naar Zeeland en ook PA0CWF Piet in Groesbeek hoorde mijn cw niet op 7.034 MHz. Wel hoorde Piet de tegenstations die mij werkten.

Door Dan werd snel een 1:9 balun en antenne voor 80m opgezet en hiermee lukte het net om PA2KM Karin en PA3HFJ Wijnand te werken.

Later lukte het wel met zeer sterke signalen Frans PA0INA te werken in zowel CW als SSB op 40m. Het was dus mogelijk Goes te werken met 59+25dB.

Behoorlijke respons

We hadden behoorlijk respons uit verschillende Europese landen. In SSB zijn 19 verbindingen gemaakt en in CW waren het er 16. Na een paar uur besloten we om in te pakken en (doorweekt) de weg terug aan te vangen.

Met een zeer tevreden gevoel reden we terug naar Rilland alwaar we nog een beetje WAT tarief gedronken hebben op deze zeer leuke activiteit.

Heel erg bedankt iedereen voor de verbinding of voor het uitluisteren. Ook uiteraard TNX aan Dan voor de rit en SOTA trip.

De foto’s van Robert en Dan zijn in het Fotoboek te bekijken.

De auteur van dit verslag, Robert PA3GEO, op de top van PA-003.

pa3geo

Robert PA3GEO is al vele jaren lid van de afdeling ZWN en op vele facetten van de hobby actief. Zo organiseert hij ieder jaar de PACC contest in de clubshack en was hij actief in het afdelingsbestuur.

Een gedachte over “PA3GEO en PA1FZH activeerden SOTA PA-003

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *