Regio 44

PA60CUBA actief tijdens Koude Oorlog weekend

Het is alweer ruim drie decennia geleden dat de “koude oorlog” tot een abrupt einde is gekomen. Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie (1991) verdwijnt ook de herinnering aan een tijdperk, dat voornamelijk in het teken heeft gestaan van de constante dreiging van een alomvattende nucleaire oorlog. Oktober 1962 was een kritisch punt in de koude oorlog; de spanningen tussen Oost en West liepen hoog op, resulterende in de Cuba Crisis.

De koude oorlog is voor velen een stuk onbekende geschiedenis en we grijpen de 60 jarige herdenking van de Cuba Crisis graag aan om hier in het weekend van 22 en 23 oktober 2022 meer bekendheid aan te geven. In heel Nederland zullen gedurende dit weekend zoveel mogelijk koude oorlog objecten toegankelijk zijn voor het publiek en wordt uitleg gegeven over de functie van het betreffende object. Vele objecten zijn zelden open voor publiek en dit weekend is daarom een ideale gelegenheid om eens “achter de schermen” te kijken.

Openstelling BB-bunker Middelburg

Eén van de meer dan 25 opengestelde objecten in het land is de voormalige BB-bunker onder de toenmalige brandweerkazerne aan de Looierssingel te Middelburg. Volg dit weekend de route door de bunker en maak kennis met de verschillende aspecten van de Koude Oorlog maar ook de overgang naar de Regionale Brandweer Zeeland en de Veiligheidsregio Zeeland.

Er valt van alles te ontdekken over o.a. het leven in een BB-bunker, het korps Luchtwachtdienst (KLD), ABC-dienst, de medische kant, communicatie en ontwikkeling meldkamer, cryptografie, uitleg over de IJssellinie, div. oude en moderne brandweervoertuigen en meer.

Tijdens het weekend zal de speciale call PA60CUBA actief zijn vanuit de bunker. Diverse VRZA en VERON leden zullen op zowel HF (m.n. 80m en 40m) als op VHF (2m) verbindingen maken en zo aan het publiek laten zien hoe radiocommunicatie werkt. Ook zal er een DRCO stand aanwezig zijn om uitleg te geven over noodcommunicatie.

Uiteraard worden alle zendamateurs aangemoedigd om een QSO met PA60CUBA te maken. Maar ook een bezoek aan de bunker is bijzonder leerzaam en kunnen we dan ook van harte aanbevelen. Let wel; de bunker is helaas niet toegankelijk voor minder validen.

Andere lokaties

Er zijn dus nog veel meer locaties open, ook in Zeeland. Zo kun je bijv. de oude mijnenveger museumschip “Hr. Ms. Mercuur” bezoeken in het Dokje van Perry te Vlissingen. Ook hier wordt ingegaan op de koude oorlog d.m.v. een speciale tentoonstelling, o.a. over de Mijnen Uitkijk Dienst (MUD). Tevens gaat de radiohut aan boord weer “on air” onder de speciale call PA60PARE, een verwijzing naar de originele callsign van het schip, uiteraard ook verzorgt door lokale VERON en VRZA amateurs.

Op de website van PA60CUBA kun je de overige locaties en bijbehorende zendstations vinden.

Meer informatie

Wil je meer weten? Bezoek dan zeker de volgende websites:

Niemand had kunnen vermoeden wat er op 24 februari j.l. in Oekraïne zou gebeuren. De organisatie wil benadrukken dat het geplande weekend op 22 en 23 oktober 2022 op geen enkele manier in verband staat met de situatie in Oekraïne; men wil graag laten zien wat er in Nederland gebeurde in de periode 1946 – 1991 en het niet linken aan de situatie in 2022.

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van vele activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *