Verslagen

PA6HIT geactiveerd tijdens scoutingkamp TECO-HIT

Eind januari werd ik (Karin PD0KM, red.) door de JOTA-regio-manager Bram PB1RAM gevraagd of ik mijn medewerking wilde verlenen aan de TECO-HIT. Nu weet ik wel wat een HIT is maar van de TECO-HIT had ik nog nooit gehoord. Enige uitleg was dus wel nodig maar als echte scout en zendamateur was de beslissing al snel genomen en kon ik plaats nemen in het team van de TECO-HIT.

De HIT is zoals al in een eerder stukje uitgelegd een kampweekend dat altijd met Pasen wordt gehouden en waarvan in een aantal plaatsen diverse onderdelen zijn. Zo is er een HIT in Dwingelo, in Harderwijk, Baarn, Mook, Alphen (N-B) en in Zeeland. Deelnemers aan de verschillende onderdelen komen uit het hele land.

De TECO-HIT wordt voor het 5e jaar in ‘s Gravenpolder gehouden en ook dat was wel een reden om deel te nemen, kon ik mooi thuis slapen. Zo’n landelijk kamp met deelnemers uit het hele land betekend ook leiding uit het hele land en dus werden de vergaderingen via skype gehouden. Op het moment dat ik instapte was het programma al grotendeels klaar en moesten alleen de puntjes nog op de i gezet worden.

Karin’s Vuurdoop

2018-04-TeCoHIT-01Op Goede Vrijdag ben ik voor het eerst naar ‘s Gravenpolder gereden om kennis te maken met de overige stafleden en om mijn “shack” alvast in te richten. Zaterdagmorgen heb ik de end-fed antenne opgehangen en de 2 meter j-antenne op een mastje gemonteerd. Voor mij was dit een vuurdoop. Voor het eerst zonder hulp van een Wijnand PA3HFJ een station opbouwen. Gelukkig waren er nog 2 andere amateurs aanwezig dus had ik indien nodig hulp in kunnen schakelen. Maar alles verliep soepel en al snel stond alles overeind en na alle banden even getest te hebben met het thuisfront kon ik “on the air”.

Met de call PA6HIT ben ik ‘s middag actief geweest, steeds met een paar scouts erbij die allen zeer geïnteresseerd waren en soms nauwelijks weg te slaan waren om naar het volgende onderdeel te gaan. Dat is wel wat anders dan tijdens de JOTA waar je soms echt moeite moet doen om de kinderen erbij te betrekken.

Er waren 24 deelnemers en de meeste ervan hebben 2 keer achter de microfoon plaatsgenomen tijdens dit weekend. Ze hebben actief CQ mogen roepen en op het moment dat er verbinding werd gemaakt mochten ze allemaal hun naam spellen en iets over zichzelf vertellen. Er werden leuke contacten gemaakt met Roemenië, Hongarije, Duitsland, Schotland en natuurlijk waren ook Wijnand PA3HFJ, Robert PA3GEO, Dan PA1FZH en Frank PE1EWR bereid om de scouts even te woord te staan. Dank jullie wel hiervoor.

sdrEen van de deelneemsters heeft een vader die zendamateur is, PE1OZS. Deze man vond het erg leuk om verbinding met zijn dochter te maken maar moest hiervoor wel eerst een 40 meter dipool gaan spannen aangezien hij normaal alleen op de hoge banden werkt en met ATV bezig is.

Na een sked gemaakt te hebben zijn we naar elkaar aan het roepen gegaan. Helaas konden we elkaar niet horen maar LA7CFA hoorde ons wel en heeft de boodschappen aan elkaar doorgegeven, mooi QSP werk was dat.

We hebben gewerkt op de 80, 40 en 20 meter en op 2 meter in SSB en FM.

Veel techniek

Maar dit was natuurlijk maar één onderdeel van een super vol technisch programma.

Zo was er, om de scouts te leren solderen, op zaterdag de mogelijkheid om aan het onderdeel “Scrapheap” mee te doen. Van oude printplaten eerst allerlei onderdelen los solderen en daarna een fantasiebeest maken. Op zondag werd er dan vervolgens een signaalzoeker gesoldeerd en daarmee werden op maandag tijdens het eindspel diverse gesproken boodschappen ontvangen op verschillende plaatsen op het terrein.

De scouts konden tijdens een zogenaamd waslijnspel; een alarminstallatie in elkaar zetten volgens schema, met een robot op afstandbediening een toren bouwen, met een auto op afstandbediening een parcours afleggen, legotorens bouwen met instructie via de portofoon, met een lichttelefoon verbinding met elkaar maken, een veldtelefoonsetje aansluiten en verbinding met elkaar maken, programmeren in Phyton en nog veel meer.

2018-04-TeCoHIT-23Op de zondag werd er door iedereen een Pringlesbus omgetoverd tot Enigma-codeerrol en daarmee werd de volgende dag tijdens het eindspel ook een boodschap ontcijferd.

Op de computer werd ook nog een uitnodiging gemaakt in PHP en ook werd er nog met een fotoshop programma gewerkt, waarbij de afbeelding van de mascotte van het kamp in een foto geplaatst moest worden.

Op vrijdagavond was er vuur. Geen normaal kamp vuur, nee, de scouts moesten met kleine zelf gesprokkelde houtsnippers en eventueel een stukje papier een vuurtje maken op een stoeptegel. Ongeveer 2 meter van deze stoeptegel hing een rookmelder. Zodra het vuurtje aan was moest met een flexibele afvoerbuis (zoals van een afzuigkap) de rook opgevangen worden en naar de melder gevoerd worden. Het groepje dat dit het snelst voor elkaar had heeft in 6 minuten het vuurtje brandend gekregen en de melder piepend. En dat met maar 3 lucifers op een vochtige avond.

CAMRAS en geëlektrocuteerde frikandellen

Op zondagmiddag hebben we ook nog een demonstratie gehad van een aantal leden van CAMRAS uit Dwingeloo, die ze verteld hebben over bijv. het Doppler effect en het meten van zonne- en lichaamswarmte met een satellietschotel. Ook voor mij leerzaam.

De zondagavondsnack bestond uit een geëlektrocuteerde frikandel. Ieder voor zichzelf gemaakt.

De scouts zijn allen zeer intensief bezig geweest en hadden zeker geen tijd om zich te vervelen. Ze hebben heel veel geleerd en zijn op maandagmiddag moe maar voldaan weer naar huis gegaan.

Al met al een super gezellig, vermoeiend en zeker leerzaam kamp dat wat mij betreft wel voor herhaling vatbaar is.

Een aantal foto’s van de TECO-HIT zijn te bekijken in ons Fotoboek.

pa2km

Karin PA2KM was tot februari 2024 de voorzitter van de afdeling Zuid West Nederland en is nog steeds betrokken bij de organisatie van diverse activiteiten. Daarnaast is ze namens het DQB ook de QSL-manager voor Regio 44 en de landelijke Contestmanager van de VRZA.

2 gedachten over “PA6HIT geactiveerd tijdens scoutingkamp TECO-HIT

 • bijzonder leuke verbinding gemaakt met PA6HIT
  op 30-3-2024
  was een hele belevenis en erg leuk om toe komstigen amateurs tespreken
  nog heel veel sucses en tot later op de frequentie

  groeten uit Bloemendaal
  PA0MKH

  Beantwoorden
  • Hallo Frans,

   Bedankt voor de reactie. De kinderen vonden het ook erg leuk om met u te praten en zijn zo enthousiast dat ze bijna niet van de radio zijn weg te slaan.
   73 Karin PA2KM en PD5HM die bij de jongens in de shack zaten.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *