PA75SODS activiteiten beëindigd

Zondag 22 september was de laatste dag van de activatie van de Special Event Call PA75SODS. Hiermee herdachten wij de gebeurtenissen van de Slag Om De Schelde die 75 jaar geleden plaats hadden.

Het hoogtepunt was uiteraard onze aanwezigheid op 31 augustus bij “Uncle Beach”, het aanlandingspunt van de geallieerden bij de Oranjemolen in Vlissingen. Hier werd een grote legertent neergezet met daarin een HF en een VHF station voor PA75SODS verbindingen. De gehele dag waren diverse operators bij toerbeurt actief. Leuk was ook de aanwezigheid van Frans PA0INA die zich diverse keren met zijn doedelzak liet horen. Hoe toepasselijk!

Tjerk bediend WW2 apparatuur
SRS-apparatuur

Daarnaast was er een delegatie van SRS-leden aanwezig die een tweetal kleinere legertenten hadden opgezet met daarin een compleet station bestaande uit radio-apparatuur uit de WW2-periode. Werkende apparatuur wel te verstaan, want ook vanuit deze tent werden door m.n. Cor PA0AM en Tjerk PA1SBV verbindingen gemaakt, op 80 meter in AM en CW. Door het toepassen van bandfilters, die we van Veron Vlissingen mochten lenen, zaten de stations elkaar niet in de weg.

De opstelling van Dan en Cor
Enigma

Ook niet onvermeld mag blijven de aanwezigheid van de, in lokale amateur kringen inmiddels wel bekende Enigma-replica van Dan PA1FZH. En daarbij was door Cor PE1PTQ een opstelling geplaatst die het verloop van de Slag Om De Schelde weergaf. Net als bij de radiostations was ook hier flinke publieke belangstelling.

Zowel de SRS-tenten als de Enigma waren overigens ook op de vrijdag al aanwezig, dit i.v.m. de onthulling van de Roll of Honour op Uncle Beach die ’s middags plaats had. 69 namen van jonge commando’s die eervol gestorven zijn in de 3 daagse strijd om Vlissingen, kregen een permanente plek op de muur van het bastion bij Uncle Beach.

Blauwe hap bij de Willem III kazerne
Blauwe hap

Aan het einde van de dag werd alles weer in vliegende vaart opgeruimd en daarna konden we genieten van een echte “blauwe hap” oftewel een nasi-maaltijd in de tuin van de Willem III kazerne. Deze maaltijd werd door Frank PD0PBU verzorgd en smaakte heerlijk. Karin PA2KM had rond het middaguur de lunch al verzorgd, samen met QRP Annemarie. De catering was deze dag dus ook dik in orde!

PA75SODS statistieken

De speciale call is niet alleen tijdens de herdenkingsdag, maar wel vier weken lang geactiveerd. Door een groepje ZWN-ers bestaande uit Piet PA0CWF, Robert PA3GEO, Wijnand PA3HFJ en Karin PA2KM is PA75SODS op gezette tijden in de lucht gebracht. Dit alles heeft totaal 510 QSO’s opgeleverd. Nu is het tijd om een mooie QSL-kaart te ontwerpen en aan de tegenstations te verzenden. Voor de liefhebbers volgen nog wat statistieken:

De verdeling van Modes en Banden over de 510 QSO’s

Tot slot willen we graag iedereen 1) die heeft bijgedragen aan het succes van deze activiteiten hartelijk bedanken, en in het bijzonder de organisatoren Rene PA3CKP en Karin PA2KM. Zij hebben heel wat uurtjes besteed om dit mogelijk te maken. Allen bedankt!

1) Met het gevaar sommigen te vergeten noemen we hier nog de overige medewerkers van deze succesvolle activatie: Jeroen PE1MWB, Michel PD4AVO, Michel PE1PTS, Fons PA1RYS.

De foto’s van de activiteiten rond PA75SODS staan uiteraard in het Fotoboek op deze website.

De plaats van handeling: Uncle Beach te Vlissingen

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Hij is daarnaast één van de begeleiders van de in 2018 gestarte N/F-cursus..

2 gedachten over “PA75SODS activiteiten beëindigd

 • 19 oktober 2019 om 12:27
  Permalink

  Het was leuk om weer eens een groots opgezet event station op te zetten, zeker tijdens de viering van een belangrijke gebeurtenis.

  Ook leuk om weer eens amateurs te zien die we al een tijdje niet hadden gezien, maar toch altijd langskomen tijdens zo’n evenement.

  Hulde aan de organisatie!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *