Ruim 15 jaar noodcommunicatie in Zeeland

Al 15 jaar is er in Zeeland een enthousiaste groep zendamateurs actief met de organisatie van noodcommunicatie in deze provincie. In de laatste uitgave van de DRCO Nieuwsbrief werd er aandacht besteed aan deze mijlpaal.

Ook voor de niet-ingewijden is het goed om zich te realiseren dat deze groep zich geheel belangeloos hiervoor inzet. Daarom plaatsen we hieronder het betreffende artikel. Wil je meer weten over de DRCO? Bekijk dan de informatie op hun website: http://www.drco.nl.

Start in 2004

We schrijven 2004 als lokale zendamateurs op Walcheren het initiatief nemen om te bezien of zij een aanvullende factor kunnen zijn bij uitval van infrastructuur in Zeeland. Tegelijkertijd met dit regionaal initiatief worden ook landelijke pogingen gedaan om noodcommunicatie te implementeren.

Inzet DRCO tijdens oefening.

Na overleg met de veiligheidsregio (VRZ) en de 13 gemeenten in Zeeland blijkt er voldoende draagvlak om na het landelijk convenant ook een regionaal convenant aan te gaan waarin o.a. afspraken over inzet en alarmering worden opgenomen. Daarin worden ook de bijzonderheden en kenmerken benoemd die de samenwerking tussen de VRZ en DRCO ten goede komen.

15 jaar verder

Ruim 15 jaar verder kunnen we terugkijken op een leerzame periode waar DRCO met haar partners (Veiligheidsregio Zeeland, 13 Zeeuwse gemeenten, DARES, RCO Knokke-Heist, locatie PI4DX én Omroep Zeeland) op regelmatige basis heeft deelgenomen aan lokale, regionale- en provincie overschrijdende oefeningen, maar was DRCO ook regelmatig aanwezig op evenementen zoals bijvoorbeeld RESCUE Vlissingen, herdenking Watersnoodramp in het watersnoodmuseum te Ouwerkerk, maar ook bij themadagen van bijvoorbeeld de Veiligheidsregio Zeeland en defensie.

Anno 2019 bestaat de groep DRCO uit ca. 20 enthousiastelingen die als luister- en/of zendamateur klaar staan voor inzet noodcommunicatie in de Delta regio. Naast point-to-point verbindingen zijn ook al enkele keren met succes stoorzenders opgespoord op de marifoonband. Ook komende jaren hoopt DRCO, samen met haar partners maandelijks te kunnen oefenen om bij een reële inzet snel en adequaat te kunnen optreden. Dit alles zou niet kunnen zonder de medewerking van de leden zelf, waarvoor dank!

Bron: DRCO Nieuwsbrief december 2018.

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Hij is daarnaast één van de begeleiders van de in 2018 gestarte N/F-cursus..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *