Verslagen

Van alles wat tijdens de COTA 2024

Een bui regen en wat wind, maar vaak ook de zon. Vier mastjes, drie mini-Whips, twee verticals en een schotel. Een stretcher, drie slaapzakken, een lach én een traan. Kenmerkend voor de 2024 editie van de COTA (Camping On The Air) waren o.a. educatie en vertier, waar beide dagen (23 en 24 maart) veel bezoekers konden kennismaken met verschillende (nieuwe) aspecten van onze radiohobby.

Traditioneel vertrekken zaterdagochtend meerdere luister- en zendamateurs richting camping Buitenhof nabij Lewedorp. Tussen 09.15 uur en 09.30 uur arriveren Karin PA2KM, Wijnand PA3HFJ, Danny PA3BLI, Peter PA11578, Dan PA1FZH, Michel PE1PTS en Michel PD4AVO bij ‘boer Dekker’ om na aankomst te starten om de kantine (ons onderkomen gedurende deze twee dagen) in te richten evenals het plaatsen van de eerste masten en bijhorende antennes. Coaxkabels vinden een weg door zowel het gras als het raam t.b.v. de luister- en zendapparatuur die langs de verwarming worden opgesteld.

Karin PA2KM hanteert de soldeerbout.

Na een half uur maakt het Senseo apparaat al overuren en kookt het theewater de eerste keer. Even een kort moment aan tafel voor een kleine versnapering want Michel PD4AVO is deze maand alweer 25 jaar zendamateur. Al gauw arriveren ook René PA3CKP en Robert PA3GEO. Na de lunch komt een soldeerstation op tafel waarna Karin PA2KM componenten soldeert op de print van de TECO-HIT van 2023 en Wijnand PA3HFJ stekkers soldeert aan de kabeltjes voor zijn twee morsesleutels.

QO-100 Satelliet

De zaterdag staat deels in het teken van het experimenteren op 2,4 GHz. Robert PA3GEO heeft zijn schotel meegenomen evenals zijn FT-817, een bijhorende helical antenne én converter zodat hij zowel een CW signaal als later ook via SSB een signaal kan opsturen naar de QO-100 satelliet. De uplink gaat via zijn schotel op 2,4 GHz waarna het downlink signaal via 10 GHz neerdaalt. Via verschillende webSDR stations in o.a. de UK kunnen we terugluisteren. Experiment geslaagd!

Experiment geslaagd!

QO-100 satelliet demonstratie

Motorola

Die middag arriveren ook Tim PD1KBC en Walter. Beiden hebben veel kennis van Motorola apparatuur waarvoor zij ook de nodige programmeer hard- en software hebben liggen. In november 2022 was er al een kleine programmeersessie in Vlissingen, vandaag worden twee dozen Motorola mobilofoons opnieuw geprogrammeerd naar de standaard instelling welke o.a. DRCO (Delta Radio Communicatie Ondersteuning) gebruikt. Naast het programmeren van de Motorola mobilofoons verrijken Tim en Walter ook hun kennis over de Eremit LiFePO4 accu’s en Enigma-E bouwpakketten. Voordeel is namelijk dat ook zij niet in de gelegenheid zijn geweest om naar Rosmalen af te reizen, waardoor enig budget is blijven liggen…..

Novice

Gedurende de zaterdag én zondag zijn de aanwezigen bezig met verschillende projectjes. Zo is Jelle PD0HYY (heeft onlangs zijn N vergunning behaald) aan het luisteren met de AOR ontvanger van zijn opa Olav PA0HYY. Hij kan deze mooi vergelijken met de ICOM IC-8600 van Dan PA1FZH. Deze laatste kan uitleg geven over de werking daarvan. Ook Olav weet nog enkele tips te geven.

Naast Jelle kunnen we in Lewedorp ook Serge PD5SH feliciteren. Hij ruilde na 30 jaar zijn PA9822 luisternummer in voor zijn N vergunning. De cursus in Wilhelminadorp hielp Serge op weg naar het CBR examen in Goes, waar hij dinsdag 5 maart was geslaagd. Nogmaals beiden proficiat, graag tot horens in de ether!

Nogmaals beiden proficiat!

Serge PD5SH en Jelle PD0HYY zijn onlangs geslaagd voor Novice

Wijnand PA3HFJ heeft zijn kerstcadeaus meegenomen: twee seinsleutels die in een Goese Curiosawinkel voor weinig euro’s bemachtigd werden. Eén is een bekende Britse sleutel uit de WOII periode, type WT8 AMP (versie 3). De andere is nog een stuk ouder, volgens een website met een overzicht van vele morsesleutels zou het om een Siemens & Halske sleutel moeten gaan uit de periode eind 1800 – begin 1900, voorwaar geen verkeerde vondst. Robert heeft de sleutels ingewijd met het maken van een aantal CW-QSO’s.

Eén van de uitgeleverde Eremit accu’s.

Over cadeaus gesproken. Iedere luister-zendamateur of radio geïnteresseerde die regelmatig naar Rosmalen afreist, weet dat er jaarlijks rond maart een bedrag van de rekening mag worden gehaald wat als budget bedoeld is voor het aanschaffen van die (radio)dingen die men op dat moment nodig acht. Helaas is er al enkele jaren geen radiobeurs in Rosmalen meer, maar het jaarlijks uitgeven van een bedrag ten gunste van onze radiohobby mag daar niet onder leiden. Daarom bestaat al jaren het individuele Rosmalen-fonds, wat wil zeggen dat een jaarlijks (eigen) bedrag wat voor Rosmalen bedoeld zou zijn, anders uitgegeven mag worden. Dit jaar hebben enkele amateurs een Eremit LiFePRO4 accu van bijvoorbeeld 6 of 18 Ah aangeschaft. Anderen hebben dit voor het Enigma-E bouwpakket gebruikt. Er zijn zelfs mensen die het Rosmalen budget van 2034 al hebben besteed; een Enigma-E en 2 LiFePO4 accu’s! Het kan motiverend werken dat t.b.v. de aanschaf thuis meegedeeld kan worden dat de juist die aanschaf van onschatbare waarde is die het doel heeft om erg lang mee te gaan……. In ieder geval een dankwoord aan Dan voor de verzorging van de verzending!

Wat gebeurde er nog meer?

Roy PD3RD was voor zijn eerste COTA editie goed uitgerust. Naast gereedschap en (logeer)materiaal had hij een legermast en zijn Elecraft K-3 meegenomen. Ook zijn Motorola MC2100 mobilofoon kreeg een update, dus zijn weekend kon niet stuk. Zelfs het slapen was hem prima bevallen tussen de oudgedienden.

Alhoewel Dan PA1FZH druk bezig was met de distributie van Eremit spulletjes en het voorbereiden van de Enigma-E workshop kan hij toch nog voldoende tijd vrijmaken voor zijn luisterhobby met de ICOM 8600. Verschillende aanwezigen waaronder Peter PA11578, Marcel PG0M, Olav PA0HYY en Jelle PD0HYY schoven om beurten bij hem aan om zijn enthousiasme te proeven.

Roelof PA0RDT had een Mark V proto-uitvoering van de miniwhip meegegeven met het verzoek hier eens mee te experimenteren. Gehangen naast de PA0RDT “original miniwhip” blijkt vooral de signaal-ruis verhouding van de Mark V beter te zijn. Ook word er veelvuldig geluisterd naar de diverse spy-stations en number stations. De Klingenfuss Utilty Guide maakt overuren maar ook het Compendium wordt veelvuldig geraadpleegd.

De Klingenfuss Utilty Guide maakt overuren

Luisteren naar speciale kortegolf stations

Michel PE1PTS heeft zijn hoge mast meegenomen, waardoor gedurende het gehele weekend de inpraatfrequentie 145.225 MHz goed functioneerde, evenals het signaal van/naar Vlissingen voor de regionale UHF repeater op 438.4375 MHz. Dit op de set van Wijnand. Op zondag gebruikt Dan de hoge antenne-opstelling t.b.v. de zondagochtend ronde op SSB. Michel zijn soldeerkennis komt ook nu weer van pas om anderen ad-hoc te helpen. Een van zijn activiteiten is het verbeteren van zijn APRS hardware in de auto.

Michel PD4AVO experimenteert op zaterdag met zijn SDR Connect software, MacBook en MiniWhip antenne. Op zondag deelt hij zijn kennis met Rinus PA11662 en Bill PD5BS.

Danny PA3BLI en Robert PA3GEO bij de QO-100 satellietantenne.

Danny PA3BLI helpt mee met Robert PA3GEO zijn satelliet experiment. Want ook Danny heeft ambities om hiermee verder te gaan. Even later was Danny een schema aan het tekenen. De oplettende bezoeker kan uit het schema opmaken dat dit een flessenzender betrof. Later dit jaar komen we daar op terug.

Gezelligheid is altijd troef bij evenementen die VRZA en VERON op Walcheren samen organiseren, dit al sinds 1995! Daarom zijn er ook amateurs die het gezellig vinden om even langs te komen voor een bakje koffie en onderling QSO, of mee te kijken naar de verschillende experimenten. Zaterdag zijn dat o.a. Piet PA0CWF, Wim PA0WDZ, Menno PC4C, Olav PA0HYY, Wouter PB1WL en Marcel PG0M. Zondag zien we o.a. Menno PD1ML, Elna, Serge PD5SH, Bill PD5BS, Rinus PA11662, Erik PD7M & QRP Dion.

Pizza en friet

Er zijn elementen die je niet moet veranderen als ze goed bevallen. Zo hadden we tijdens de COTA van 2023 heerlijk gegeten tijdens het diner. Verschillende pizza’s en döner broodjes (met friet) werden toen afgenomen bij de plaatselijke bezorger. Het was een snel (collectief) besluit om dat dit jaar weer te doen. Met ruim 13 luister- en zendamateurs nemen we plaats aan de lange tafels om na een enerverende middag even tot rust te komen én de indrukken van de eerste twee dagdelen te bespreken.

De avond wordt gevuld met het draaien over de verschillende banden en wat soldeerwerkzaamheden én het buiten aanschouwen van het voorbijkomend ISS. Later aan tafel blikken we terug hoe de zaterdag is verlopen. De koffie maakt plaats voor rode- en gele drankjes, de bakjes én schaaltjes worden gevuld met de nodige versnaperingen. Wat voor tarief? Nou: WAT-tarief natuurlijk! Hoe later de avond hoe gezelliger aan tafel, al wordt op enig moment toch óók stil gestaan bij de actualiteit waarmee we te maken hebben…… waarna we uiteindelijk rond middennacht het licht doven om te proberen te gaan slapen.

Op zondag is iedereen rond 07.45 uur wakker, Dan is dan al terug van zijn dagelijkse ochtendwandeling. De douches bieden warm water, de koekenpan geeft ieder daarna een roerei met kaas en bacon. Na het aankleden en herinrichten van de kantine komen de eerste deelnemers alweer binnen voor de koffie.

Opperste concentratie bij de Enigma bedieners.

ENIGMA-E Workshop

Zondag is er ook dé eerste Enigma-E workshop voor de zelfbouwers die onlangs hun bouwpakket hebben volbracht. Om 10.30 uur zitten Karin PA2KM, René PA3CKP, Michel PE1PTS, Rinus PA11662, Michel PD4AVO en Robert PA3GEO netjes aan tafel mét hun zelfgemaakte Enigma-E. Iedere decodeermachine ziet er net weer iets anders uit want sommigen zijn gebouwd met het metalen kastje, anderen hebben een houten kistje gebruikt om de Enigma-E te beschermen. En dat is juist zo leuk! De vergelijking met een Landrover is dan ook snel gemaakt; de binnenzijde is gelijk maar de buitenzijde is sterk afhankelijk van de individuele creativiteit.

Eerst moeten de aanwezigen een bericht decoderen welke Dan heeft gemaakt. Nadat dat succesvol is volbracht maakt iedereen zelf een nieuw bericht welke een ander mag decoderen. Ook dat verloopt eigenlijk geheel vlekkeloos nadat Dan af en toe wat tips heeft toegestopt. Doel is om dit najaar weer zo’n sessie te gaan houden, waar in de tussentijd ook tijd en ruimte is om zelf onderling berichten ter vermaak te versturen. Adverteren doet begeren, want Roy PD3RD mag van het thuisfront alvast zijn kerstcadeau aanschaffen om deze zomer zijn Enigma-E te gaan bouwen. Gefeliciteerd!

Ook dat verloopt eigenlijk geheel vlekkeloos

Coderen en decoder met de ENIGMA-E

Enorm blij zijn we met de aanwezigheid van Gert PA3GUF die zondag twee eigen zelfbouw Enigma decodeermachines heeft meegenomen. Hij kan zien hoe enthousiast onze groep bezig is met decoderen, wij kunnen zijn zelfbouw Enigma decodeermachines van dichtbij bekijken, zelfs aan de binnenkant! Hij was al eens bij ons in 2022 en we hopen hem in de toekomst nog eens te kunnen verwelkomen met zijn zelfbouw Enigma decodeermachines.

De tijd loopt door en inmiddels is het lunchtijd in Lewedorp. Mooi op tijd arriveert Elna met de overheerlijke soep die de aanwezigen na het decoderen (lees: bloed, zweet en tranen) aansterken. Het is een welkome aanvulling op de boterhammen die we hebben meegenomen.

SDR Connect, hier op een Apple laptop.

SDR Connect

Steeds meer luisteraars gebruiken SDR ontvangers om te luisteren naar bijvoorbeeld de korte golf zoals zendamateurs of omroepstations, de lucht- en scheepvaart etc. Hadden we al het uitgebreide programma SDRUNO voor de SDRplay ontvangers, tegenwoordig kun je ook werken met SDRConnect. Voordeel is dat dit nieuwe programma niet alleen met Windows werkt maar ook voor enkele aanwezige amateurs met Linux (Wijnand PA3HFJ) en Apple (Michel PD4AVO). Doel is dat later dit jaar dezelfde opties mogelijk worden gemaakt als SDR UNO.

Ook Rinus PA11662 heeft inmiddels een MacBook, SDRplay RSPdx ontvanger, MiniWhip antenne en een mastje. Rest nog de juiste instellingen zodat ook hij thuis kan luisteren. Met de nodige hulp van o.a. Bill, Wijnand en Michel kan Rinus zondagmiddag Lewedorp verlaten met een werkend ontvangststation. Missie geslaagd!
De Rosmalen gedachte blijkt ook te werken bij diegenen die nog nooit in het verleden in Rosmalen zijn geweest; over een week wordt er ook ergens in Vlissingen een SDR ontvanger afgeleverd.

En hiermee eindigt een gezellig educatief weekend in Lewedorp waar we wederom een gezellig weekend hebben gehad. Dank aan Aagje & Jan Dekker evenals ieders hulp om dit jaarlijks COTA tot een succes te maken!

We hebben uiteraard weer een flink aantal foto’s verzameld die in ons Fotoboek zijn te bekijken.

Over belangstelling viel ook dit jaar niet te klagen in Lewedorp!

pd4avo

Michel heeft zich in het verleden op allerlei gebieden ingezet voor de afdeling, zowel in bestuursfuncties als bij de organisatie van activiteiten. Sinds 2020 is hij weer lid van het afdelingsbestuur, deze keer in de rol van secretaris.

2 gedachten over “Van alles wat tijdens de COTA 2024

  • hi Michel en andere schrijvers. wel een compliment waard. voor het vlot geschreven stuk ,”amateur proza pur sang” .aleen het lezen van alles krijg ik steeds meer de neiging , om ook weer iets meer te gaan doen aan de radiohobby. mondjesmaat , dit moment bezig met sailor’s r109 een geen fm !!
    dames en heren ga zo voort. ondanks m’n beperking gaat het zeker “bovenin” gelukkig nog steeds FB hi.

    Beantwoorden
  • Michel Bleijenberg

    Hoi Ary,

    Het was graag gedaan. We proberen de thuisblijvers altijd goed te informeren, zowel vooraf maar zeker ook achteraf, met bijhorend beeldverslag. De kers óp de taart is van Wijnand die de opmaak doet.

    Dank voor je reactie en succes met de R109!

    73’s van Michel PD4AVO

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *