Verslagen

Veel belangstelling voor Antenne meet- en luisterdag

Op een mooie nazomerdag in september streken er zoals gepland al voor negen uur ‘s ochtends een paar Walcherse zendamateurs neer op het voor hun welbekende recreatiegebied, Oranjeplaat.

De bedoeling van hen was om die dag luister- en zendamateur de mogelijkheid te geven om hun (zelfbouw) antennes te komen testen en meteen te luisteren op de eigen ontvanger of er ook daadwerkelijk iets mee te horen is.

Het grote voordeel van deze dag was dat er de mogelijkheid was om echt diverse antennes aan je ontvanger te hangen en te kijken wat de verschillen zijn voor jouw speciale toepassing.

Vooraf was in de lokale media van de verschillende zendamateur afdelingen bericht gedaan van deze dag om maar zo veel mogelijk mensen te trekken. Nou dat is gelukt! Al vroeg stonden de mensen van heinde en verre te trappelen om informatie te krijgen dan wel de antennes te meten cq te proberen.

Michel PE1PTS in zijn velddagshack.
Bezoekers van ver en dichtbij

Als eerste arriveerde Michel PE1PTS en hij heeft zijn velddagshack weer op gezet en is daar veel aan het luisteren geweest op diverse banden met zijn nieuwste aanwinst; een gemodificeerde PAC-12 antenne met ingebouwde 1:5 balun. Tevens was er op een gegeven moment een jonge enthousiasteling te vinden (Merijn) die met zijn familie op de Oranjeplaat recreëerde en eens bij ons kwam kijken. Hij mocht van Michel in zijn tentje gaan zitten en aan de grote knop draaien om te luisteren of hij iets kon horen. Nou dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Hij heeft genoten.

Vanuit Colijnsplaat was het nieuwe Veron lid Wouter PD0MVI met zijn partner Leo gekomen, hij woont nog niet zo lang in de provincie en is nu op de hoogte gebracht van wat er zich hier allemaal afspeelt op het zendamateur gebied en wat er te beluisteren valt op de scanners in het Deltagebied. Zijn scanner werd door Michel PD4AVO, meteen voorzien van de kanalen welke in onze regio te beluisteren zijn.

Robert PA3GEO begroet Paul PA2FP en Fieneke PF2FP.

Ook van verder weg, namelijk Zwijndrecht kwamen 2 ZWN leden, Paul PA2FP en Fieneke PF2FP. Zij hadden zelf geen project meegenomen maar hebben genoten van wat alle anderen mee hadden en hebben bij iedereen even een praatje gemaakt. En er was zelf buitenlands bezoek. Herman ON7HC was vanuit Heist op de Berg ook even langs gekomen. Als QRP’er was hij erg geïnteresseerd in de kleine home made end-fed antennes en kwam er een interessante discussie op gang over het verschil, de voordelen en de nadelen tussen de 1:9 en de 1:49 balun.

Als vaste Oranjeplaat bezoekers waren Dan PA1FZH, Robert PA3GEO, Rene PA3CKP, Wijnand PA3HFJ en Karin PA2KM ook al vroeg aanwezig. Iedereen die hierna aankwam kon zich gewoon niet vergissen in waar ze moesten zijn want de antennes groeiden al snel als paddenstoelen uit de grond.

Zo stonden er op een gegeven moment 3 Clark masten, 4 hengel masten en twee masten welke door een steun onder het achterwiel overeind werden gehouden.

Antennes bewonderen

Vele antennes waren er te bewonderen; langdraad (end-fed), verticals (X-50, Discone, “Slappe Arnold”), loops (Delta loop, ontvangstloop) en actief (3 verschillende varianten van de mini Whip). Ze stonden op masten of boven op een auto, maar zelfs achter op de bagagedrager van een fiets werd een verticale antenne met transceiver gemonteerd. En daar werd zelfs een verbinding mee gemaakt!

Loop-antenne van Olav PA0HYY.

Olav PA0HYY, die samen met XYL Sjanne arriveerde, bracht de bekende Malachite / Malahit SDR ontvanger mee. De vergelijking met de IC-705 en dan kruislings wisselen van de PA0RDT miniwhip MK II, de AOR magnetische loop en de PAC-12 vertikale antenne bracht een mooie discussie op gang over magnetisch veld versus elektrisch veld.

Serge PA9822 had recent geëxperimenteerd met de miniwhip en bracht nu verschillende exemplaren mee. Het was interessant om te zien wat een kleine spoel tussen het ontvangst deel van de print en de FET aan verschil gaf op de hogere kortegolf banden.

Robert PA3GEO gebruikte de FT-857 met de PAC-12 antenne en met de Slappe Arnold, de coaxiale antenne voor (in dit geval) 2 meter. Bij gebruik van de Slappe Arnold leek in eerste instantie de ontvangst erg tegen te vallen. Door de mast een paar meter te verplaatsen, werd de signaal sterkte meteen beter en lag dit in de lijn met de Discone antenne.

René PA3CKP stelde zijn FT-818 met hengel mastje en 1:9 endfed antenne op.

Wijnand PA3HFJ zette niet alleen de welbekende 1:49 antenne op (de 10 – 80 versie natuurlijk, die al zovele vakantie QSO’s had opgeleverd) maar programmeerde ook nog even tussen de koffie en de lunch de DMR porto van Dan PA1FZH op de nieuwe VLI frequentie.

De beide Landrovers behoeven weinig toelichting; ze waren opgetuigd zoals altijd. Never change a winning combination!

Delta Scannergroep

Deze editie verschilde van de voorgaande edities vanwege de aanwezigheid van het bestuur van de Delta Scannergroep, Michel PD4AVO en Ronald PA10725. Zij konden verschillende geïnteresseerden veel vertellen over de te beluisteren kanalen en hebben ook diverse amateurs blij gemaakt met de papieren uitgave van hun frequentielijst. Ook de nieuwe uitgave “Wat horen we op Walcheren”viel erg in de smaak bij een aantal bezoekers. De nieuwste versie is te downloaden via de site van Delta Scanner Zeeland.

Diverse soorten scanners waren aanwezig.

Naast raad en daad stelde de Delta Scanner Zeeland groep ook een aantal scanners op, variërend van de oude simpele “alleen ontvangst” exemplaren tot de meest nieuwe exemplaren met uitgebreid display en de mogelijkheid voor near field ontvangst. Gekoppeld aan verschillende antennes was hier ook mooi zichtbaar wat heden ten dage mogelijk is. Veel mensen denken dat na de introductie van het C-2000 communicatiesysteem binnen de hulpdiensten, er niets meer is te beluisteren op een scanner. Michel en Ronald konden juist het tegendeel bewijzen, hetgeen ook wel blijkt uit de steeds groeiende frequentielijst

Het hoogtepunt was toch wel toen Wijnand de officiële toestemming kreeg om een originele Cross Country Wireless antenne verdeler (multicoupler) open te schroeven. Het is altijd mooi om er achter te komen dat de theorie die we er over hadden, in werkelijkheid ook zo was uitgevoerd.

Is er ook gemeten op deze antenne meetdag?

Jazeker; de RigExpert is wel degelijk aan een aantal antennes gehangen maar de nadruk lag deze editie toch echt op de vergelijking van de luistereigenschappen van de diverse antennes.

Er was weer voor veel lekkers gezorgd!

We zagen nieuwe gezichten en ook “dat is lang geleden” gezichten. We hebben gekletst, gemeten, geluisterd, gegeten, gedronken en tegenwoordig hebben de XYL’s die meekomen het ook erg gezellig met elkaar en lijkt het daar af en toe wel een handwerk club, dat is ook werken met draad waarmee verbindingen gemaakt worden, maar dan anders, hi.

De nog niet eerder genoemde mensen die lange of kortere tijd aanwezig waren, Martin PE9TIG, Menno PC4C, Menno PD1ML met QRP Mats, Hijlke PE1CGH, Hans PC9F, PE1MWB met XYL Ina, Peter PA11578 en XYL Anneliese, Frans PA0INA met XYL Antonia, André PA4AP en Ceddric (geïnteresseerde en ondersteunende bij DRCO) met zijn vader.

Een hele club dus zo bij elkaar en wij van de redactie kunnen deze activiteit dan ook warm aanbevelen.

De foto’s van dit weekend zijn te bekijken in het Fotoboek op de VRZA ZWN website.

Verslag van Karin PA2KM met bijdragen van Dan PA1FZH en Wijnand PA3HFJ.

pa2km

Karin PA2KM was tot februari 2024 de voorzitter van de afdeling Zuid West Nederland, momenteel penningmeester a.i. en betrokken bij de organisatie van diverse activiteiten. Daarnaast is ze namens het DQB ook de QSL-manager voor Regio 44 en de landelijke Contestmanager van de VRZA.

Een gedachte over “Veel belangstelling voor Antenne meet- en luisterdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *