Verslagen

Weer veel antennes te zien op velddagen Lewedorp

Hoewel de Oranjeplaatdagen tegenwoordig aardig in opmars geraken, blijft de velddag toch wel één van de hoogtepunten van het jaar. En zo kon het gebeuren dat ook dit jaar het Walcheren Antenne Team haar verantwoordelijkheid niet uit de weg wilde en kon gaan en overging tot het organiseren van het jaarlijkse spektakel. Hoewel, organiseren is een wat groot woord als er binnen de Walcherse zendamateurs al zoveel ervaring is. Even bellen met Boer Dekker, een redactioneel stuk in de Delta Loep en op de ZWN en WAL homepages en het grootste deel van het werk is al gedaan.

Plannenmakerij 

Zo kon het gebeuren dat op vrijdagmiddag 6 juni Wijnand en Karin als eerste de camper de idyllisch gelegen camping op stuurden, op korte afstand gevolgd door de Landrover – Zambezi combinatie van Dan “Hannibal” FZH. Nog vóór het eten verrezen de eerste antennes en toen Rens “Face” IJF arriveerde, hoefde hij niet lang te zoeken waar hij zijn tent zou moeten opzetten.

Bij het vallen van de avond (en de regendruppels !!) werden de bouwplannen voor “het velddag project” doorgenomen. De oplettende lezer weet dat één van de tradities bij een WAT velddag is dat je een antenne van de grond af aan opbouwt en dit jaar was de keuze gevallen op zes meter. Rens had het snode plan opgevat om in analogie van de nu reeds legendarische 21 meter J-antenne een soortgelijk exemplaar voor 6 meter te fabriceren terwijl Wijnand de 6 meter variant van de Delta Loop reeds voor zijn geestesoog zag zweven.

.

Ideeën worden werkelijkheid 

Zaterdagochtend kwam het geluid van accuboormachines ver boven de regen uit en verdrong de soldeerdamp de laaghangende bewolking. Antennebouwen is magie pur-sang en terwijl de leek denkt dat iemand een coax connector tussen 2 kabels vergeten is, weet de expert beter; alles heeft een reden. Maar toegegeven, met de connector er tussen werk je met een Delta Loop wel makkelijker Hongarije dan zonder.

Ook de J-antenne had zo zijn verrassingen; een koperen antenne element blijkt bij nader inzien eigenlijk van gehard metaal te zijn (kost je één boortje per gat) en metalen deeltjes springen ook makkelijker in je oog dan je denkt. Was het door de hand van de ene meester of door de hand van de andere meester dat de J-antenne binnen 5 minuten een impedantie van 50 ohm en een SWR van minder dan 1.5 vertoonde? Dit zal binnen het WAT ten alle tijden een diep bewaard geheim blijven. Zeker is wel dat Rens moeiteloos enige stations werkte.

Nodeloos om te zeggen dat het WAT tarief die middag vloeide. Hierbij moet worden opgemerkt dat Wijnand toch duidelijk Robert van de troon dreigt te stoten als aspirant-WAT lid. Nog een Leatherman® tool en je hoort erbij Wijnand. Een aardig detail was wel dat zelfs in deze tijd van de dure euro de prijzen nog steeds simpelweg bepaald worden door de aloude, ietwat in de vergetelheid geraakte, wet van vraag en aanbod. Zo kon het gebeuren dat een simpel M3 boutje, 2 ringetjes en 2 M3 moertjes van eigenaar wisselden voor een heuse Trespa plaat van maar liefst 600 x 600 x 8 mm, vergezeld van een hagelnieuwe mastklem.

Verbindingen maken kan ook nog…

Toen Karin, PD0KM ’s middags terugkwam van een hele zaterdag scouts, dook ze meteen achter de set en realiseerden we ons dat er op een velddag ook nog QSO’s gemaakt kunnen worden. Karin bracht dit meteen in de praktijk door moeiteloos het ene HB2008 na het andere OE2008 station te werken. Een avond eerder wist Karin overigens een Libanees station uit Beirut op haar palmares bij te schrijven. Ze werd in de enorme pile-up opgemerkt hetgeen maar weer eens bewijst dat YL’s in sommige opzichten toch duidelijk een streepje voor hebben op OM’s. Of lag het aan de uitstekende eigenschappen van de vishengel? 

Zet een aantal (aspirant) WAT leden, wat nieuwe antennes en een analyser bij elkaar en voor je het weet moet er natuurlijk gemeten worden. Zo hebben we op zaterdagavond eerst een test gedaan met de FT-817 met dummy (horizontaal en verticaal) op 80 meter afstand, maar dit was te dicht bij om een goed oordeel te kunnen vellen. Daarom is de volgende ochtend de 817 in de FZH-VC geladen en zijn een aantal testen uitgevoerd met het baken op een afstand van ca. 1 km. Hierbij bleken de Delta Loop en de J-antenne zo’n 3 dB beter te scoren dan de referentie dipool. Ligt het aan de slechte referentiedipool of aan de goede antennes? Voorlopig houden we het op de goede creaties van Rens en Wijnand. 

Zondagochtend meldden we ons in in de zondagochtendronde van Frank, PE1EWR en werkten zowel Karin met de 4 elements antenne als Dan met de simpele referentiedipool de bekende stations in Winssum (Groningen), Brielle en Hoeven. Na de ronde had Karin de smaak weer te pakken en werkte op 2 meter een flink aantal velddagstations in Neder- en buitenland. Wijnand pakte uit arren moede maar zijn backup-antenne-project op; een coaxiale 2m/70cm combi-antenne. Ook hier deed de antenneanalyser van WAL weer goede diensten. 

Antennes en nóg meer antennes! 

Inmiddels kwam met het aarzelend gloren van de zondagochtendzon ook langzaam het bezoekersverkeer op gang en daarmee steeg het aantal antennes bij boer Dekker dramatisch. 

Leo, PA0ULT, had een Magnetische Loop voor 80 meter meegebracht en deze werd vergeleken met de 80 meter vertical die Rinus, PA0RVS aan het WAT heeft geschonken. Helaas was 80 meter redelijk dicht zodat een goede vergelijking niet mogelijk was, hetgeen door Rob, PA0RBO, beaamd werd. De 80 meter vertical zal zeker op Oranjeplaat deze zomer nog sterker aan de tand worden gevoeld in het kader van een DARES inzet.

 

Rolf, PA3GFW had een mooie halve-golf draad voor 10 – 20 – 40 meter met een geheimzinnig ingegoten kastje bij zich. Ook deze werd opgezet met aan één zijde de “hengel mast” en aan de andere zijde de rood-witte stok van Rolf. Deze antenne bleek prima in de band te brengen te zijn en gaf qua ontvangst goede resultaten. Hoewel WAT leden en aspirant leden verlekkerd klaar stonden met de ijzerzaag om te kijken wat er nu precies in het ingegoten blok zat, bleek Rolf onvermurwbaar: “daar mag je alleen maar naar kijken maar aankomen niet”.

Gelukkig had Laci, PD0ROF, een eigenbouw antennetuner bij zich en zag Wijnand kans om (zonder Leatherman®  tool) deze tuner wel open te maken én er zelfs een soldeerbout in te steken. 

Rond 17:00 werden de laatste masten in de auto’s geladen en konden de vaste campinggasten weer opgelucht adem halen.

Al met al weer een zeer geslaagd weekend en uiteraard weer voor herhaling vatbaar.

 

Ook dit keer weer de statistieken:

Deelnemers:

 • PA3HFJ en PD0KM met GTLX camper, IC706MKII, vishengel vertical, 6 meter Delta Loop en 4 elements beam voor 2 meter.
 • PA1IJF en Mist met stormvaste tent, MFJ 15 meter set, 6 meter set, J- antennes voor 15 en 6 meter, Qubical Quad voor 6 meter
 • PA1FZH met de FZH-VC en Zambezi, FT-817, alle antennes op en rond de auto en de nodige materialen. Ook stond hier een Stornophone op de repeater en op 145.225 om alle mensen in te praten.
 • PA3GEO, PA10536 en beide QRP’s met twee tenten.

Bezoekers:

 • PA0ULT met QRP en de 80 meter loop
 • PA0RBO met een kritisch oor
 • PE1MWB en XYL met aardbeien taart
 • PA3GFW met de halve golf antenne voor 10 – 20 en 40 meter en het goed bewaarde geheim van de aanpassing
 • PD0ROF met de zelfbouwtuner voor HF
 • PA0LLV en Elna met de nodige voedselvoorraden
 • PA5082 met fototoestel en een tas vol scanners

Rens PA1IJF, Wijnand PA3HFJ en Dan PA1FZH.

Ook deze keer zijn er weer vele foto’s geschoten. Bekijk ze in het Fotoboek.

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van vele activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *