Verslagen

Lighthouse Westkapelle weer geactiveerd

Inmiddels mogen we gerust van een traditie spreken: het jaarlijks activeren van de vuurtorens te Westkapelle tijdens het Lighthouseweekend. Ook in 2008 is het weer gelukt om een aantal radioamateurs bijeen te krijgen om de beide vuurtorens van apparatuur en antennes te voorzien en te bemensen met operators. Bij de kleine toren moest overigens flink geïmproviseerd worden omdat het slot van de deur vast bleek te zitten, maar dat is de Walcherse amateurs wel toevertrouwd.

Leo PA0ULT, die als vanouds weer het organiserende voortouw nam, stuurde onderstaand verslag in dat met name is gebaseerd op de belevenissen op de hoge toren. Op de website van de collega’s van Veron Walcheren staat inmiddels ook een verslag met de nadruk op de verwikkelingen bij de lage toren. In ons Fotoboek kunt u een aantal foto’s van deze activiteit bekijken.

.

 

Verslag van het Lighthouseweekend op 16 en 17 augustus 2008 – PI4WAL / Lgt –

Vuurtoren Westkapelle – ILLW nr.: NL0017,

Opgemaakt door PAØULT

Een aantal van de deelnemende zendamateurs had met elkaar afgesproken, op het voor de vrije zaterdag nogal uitzonderlijk vroege tijdstip van 09.00 uur, bij de “Hoge toren” in Westkapelle aanwezig te zijn. Even later verscheen ook Ignas PA1IF bij de toren om zijn diensten aan te bieden. Hier werd uiteraard door ons dankbaar gebruik van gemaakt. Het vroege team bestond uit PA1FZH, PE1PTQ, PE1MWB, PE1EWR, PA1IF en PAØULT

De werkzaamheden begonnen met het takelen van de uitrusting, zoals de schuifmasten, antennematerialen, camping tafel en bijbehorende stoeltjes, naar de torentrans op 45 meter hoogte. Hiervoor werd zoals voorgaande jaren de in de toren aanwezige elektrische takel gebruikt om het grootste deel van de uitrusting via de luiken in de vloer van de etages naar boven te transporteren. Het W.A.T. team bestaande uit Cor PE1PTQ en Dan PA1FZH wist hier met de ervaring van ca. 8 jaar wel raad mee; met veel geduld en vakmanschap werd dit werk dan ook dit jaar door beide heren feilloos geklaard. De overige team leden stonden op veilige afstand toe te kijken en zonodig werd de helpende hand uitgestoken.

De kostbare zendapparatuur werd via de stenen wenteltrap naar boven gebracht, waarmee dan ook weer bewezen werd, dat vele handen licht werk maken. De afstand naar boven over de ongeveer 200 treden moest hiervoor meerdere keren v.v. worden afgelegd.

Nadat een gedeelte van het team omstreeks 10.00 uur was vertrokken op weg naar de Lage toren, begon de resterende crew bestaande uit PE1MWB, PA1IF en PAØULT met de opbouw van het antennepark en de shack . Om op de diverse HF banden te kunnen werken werd een FD-4 aan de balun via een nylonkoord van ca. 2 meter aan de balustrade bevestigd.

De beide uiteinden van de antenne werden eveneens verlengd met een grote lengte nylon koord en vervolgens beneden aan weerszijden op behoorlijke afstand van de vuurtoren in een hoek van ca. 120 graden aan een boomstam vastgeknoopt. Dit resulteerde in een effectieve hoogte van ca. 45 meter t.o.v. het maaiveld op het hoogste punt en resp. ± 20 en 30 meter hoogte aan de uiteinden van de antenne. De antenne werd naar de zender verbonden met een RG 58 coaxkabel. Voor VHF 2 meter FM werd een Diamond X-50 op een 6 meter DARES WAL mastje bevestigd en vervolgens met tie-wraps aan de balustrade van de torentrans bevestigd. Als coaxkabel voor de X-50 werd een lengte Aircell 7 incl. N. connectors gebruikt.

Een 3 elements multibeam voor 2 meter met horizontale polarisatie bevestigd op een uitschuifmast van totaal 6 meter, werd aan de buitenkant van de lichtkoepel opgesteld en bevestigd aan het hekwerk met een groot aantal tie-wraps. Dit leverde een antennehoogte op van ca. 56 meter boven het maaiveld en de antenne stak zo ruim boven de lichtkoepel uit. De multibeam werd via een lengte RG 213 coax verbonden met de 2 meter SSB set. De gunstige weersomstandigheden vergemakkelijkten de werkzaamheden die tenslotte op grote hoogte moesten worden uitgevoerd.

Als transceivers en antennes werden gebruikt:

  • HF: TS680 + PS430 (VRZA ZWN)
  • HF: AT250 + SP430 (PAØULT)
  • VHF 2 meter FM: Storno CQM 6000 + 12 volt voeding (PAØULT)
  • VHF 2 meter SSB TR 9000 (output 8 W) + 12 volt voeding (PAØULT)
  • FD 4 (VRZA ZWN)
  • Diamond X-50 (PAØULT)
  • Multibeam 2-70 (PA1FZH)
  • DARES mast (PAØULT)
  • Schuifmast (PA1FZH)
  • Coaxkabel: Aircell 7 (PA1FZH), RG58 + RG213 (PAØULT)
  • Portofoons type Stornophone 7000 (PE1MWB + PAØULT)

Er werden gedurende het weekend door de diverse operators op de diverse HF banden 108 verbindingen en op VHF 2 meter 57 verbindingen gelogd. Op 2 meter SSB werd zelfs een OK station ontvangen met een S 2, doch de aanroep van PI4WAL/LGT werd uiteindelijk niet beantwoord.

De operators van PI4WAL /LGT waren: PE1MWB, PA1IJF, PAØRBO, PA3HFJ en xyl PDØKM, PA1IF, PA3GEO, PDØEJN en PAØULT

 

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van vele activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *