Afdelingsnieuws

Winterseizoen begonnen

Inmiddels is het winterseizoen 2022-2023 begonnen. Terugkijkend op een mooi Oranjeplaat seizoen hebben we op 23 september, 7 oktober en 4 november alweer drie leuke edities van het Open Radio Huis gehad. 

Zaterdag 23 september begon het nieuwe seizoen met het installeren van scanner software voor de UBC 125 XLT en de UBCD 3600 XLT. Dit zijn populaire analoge- en digitale Uniden Bearcat scanners die bij een tiental luister- en zendamateurs in gebruik zijn voor met name frequenties voor de lucht- en scheepvaart, radioamateurs, kerkradio en reddingsbrigade. Met de programmeerkabel kunnen de banken snel worden gevuld met frequenties en bijhorende labels.

Zenden en luisteren

Deze dag kon een PP30 verdeeldoos worden gesoldeerd en zijn er verbindingen gemaakt met de clubset. Ook kregen veel 2e hands hamspulletjes uit de verschillende kasten en tassen (junk) een andere eigenaar. 

Zaterdag 7 oktober heeft ons nieuwe jeugdlid onder begeleiding een geslaagd soldeerproject gemaakt. Later kon deze mooi worden toegepast met het verdelen van de cake, mits de bezoeker het zelfde getal (onder de tien) noemde die het soldeerproject daarna aangaf.  

Buiten kreeg een uitschuifbare sprietantenne een grondige test, en is een start gemaakt met een HF antenne die later die maand zou worden gebruikt tijdens een JOTA event in Goes. Die middag werden nog twee UBC 125 XLT scanners geprogrammeerd met de onlangs geprogrammeerde software. 

Zaterdag 4 november konden enkele nieuwe bezoekers kennis maken met de software van SDRplay (uno en connect) dit in combinatie met een Mini Whip antenne (HF, type PA0RDT), een FD-4 antenne (HF) en een X-50 (VHF/UHF). Verschillende frequentiegebruikers zoals Radio Caroline (648 AM) en Centrale Vlissingen (marifoonkanaal 14) kwamen prima uit de luidsprekers, én zichtbaar op de beeldschermen. Natuurlijk werden de amateur banden niet overgeslagen.

Op een van de tafels werd een nieuwe Enigma-E zelfbouwdoos opengemaakt. Alle onderdelen, tekeningen en de printplaat passeerden de revue zodat de zelfbouwer met de nodige tips en trucs in december aan de slag kan gaan. 

Antennes en analysers

Enkele zelfbouw antennes waaronder een Popovic, een UHF richtantenne en een EPS VHF/UHF richtantenne konden worden getest met de analyser. De SWR bleek prima voor de bedoelde frequenties. 

Er werden deze ochtend verschillende computer updates gedaan, het keukenblok is schoongemaakt en opnieuw ingericht, tevens kregen eerder gedoneerde spulletjes een plekje in de kast. In de middag zijn verschillende kleine reparaties verricht, o.a. aan een Diamond SX-600 SWR meter. Kortom een regenachtige maar zeker geslaagde dag!

De eerstkomende editie is zaterdag 2 december. Wil jij dat een bepaald onderwerp aan bod komt? Of een demo van een bepaalde opstelling? Laat het op tijd weten via .

Beelden van het seizoen 2023 zijn te bekijken via het Fotoboek.

pd4avo

Michel heeft zich in het verleden op allerlei gebieden ingezet voor de afdeling, zowel in bestuursfuncties als bij de organisatie van activiteiten. Sinds 2020 is hij weer lid van het afdelingsbestuur, deze keer in de rol van secretaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *