Regio 44

PA75SODS – Slag om de Schelde

Dit jaar herdenken we dat het 75 jaar geleden is dat Nederland is bevrijd. In Terneuzen vindt de nationale herdenking plaats op 31 augustus 2019 met een groot evenement waarvan voor radio en televisie verslag wordt gedaan. Er is gekozen voor aandacht voor de Slag om de Schelde omdat die altijd onterecht in de schaduw heeft gestaan bij de mislukte operatie Market Garden.

Hoewel Vlissingen pas op 1 november 1944 is bevrijd gaan we die dag ook meedoen met een evenement en wel met een radio veldstation op Uncle Beach waar o.a. de Schotten zijn geland. We zullen de tenten opslaan tussen de Oranjemolen en de Duitse waarnemingsbunker.

Diverse activiteiten

Cor PA0AM zal aanwezig zijn met zijn SRS apparatuur die in die tijd op land en vanuit de lucht werd gebruikt voor de communicatie tussen de geallieerden. Verder willen we op HF/VHF en UHF uitkomen met de speciale call PA75SODS (Slag om de Schelde). De beheerders van de bunker en de Oranjemolen hebben hun medewerking toegezegd.

Verder zullen er demonstraties in morse telegrafie worden gegeven. Uiteraard zal er ook een Enigma M4 codeermachine aanwezig zijn. PA1FZH zal daar continue uitleg geven en er is de mogelijkheid om zelf een bericht te ontcijferen. Het kraken van de door de Duitsers gebruikte Enigma vercijfering, leverde de geallieerden een belangrijk voordeel op in de Slag om de Schelde.

Ook werden geallieerde operaties zoals ‘’Mallard’ bij de Sloedam geholpen door de inzet van amateur radio zendinstallaties. Al met al speelde de inzet van marconisten en radiogroepen binnen het verzet een grote rol bij het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Het is dus juist daarom daarbij stil te staan op die dag tijdens de Nationale herdenking.

Iedereen is van harte welkom om zaterdag 31 augustus langs te komen. Meer informatie over de locatie e.d. is te vinden op de website via https://www.pi4zwn.nl/special-events/pa75sods-75-jaar-slag-om-de-schelde/. Graag tot ziens!

Activering PA75SODS

De speciale call PA75SODS zal daarnaast in de periode van maandag 26 augustus t/m zondag 22 september regelmatig gewerkt kunnen worden. Het is de bedoeling dat zowel op HF als op VHF/UHF de call geactiveerd wordt. Houdt het DXCluster dus goed in de gaten!

Wil je als lokale amateur ook een keer PA75SODS activeren? Stuur dan een berichtje naar . Meer informatie over de special event call is tevinden op https://www.pi4zwn.nl/special-events/pa75sods-75-jaar-slag-om-de-schelde/pa75sods-special-call/.

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van vele activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *