Verslagen

Multiband vertical ontleedt op de Oranjeplaat

Zondag 12 augustus was het weer een prima dag om op het recreatieterrein “Oranjeplaat” te vertoeven, en zodoende togen Dan PA1FZH en XYL Elna, Robert PA3GEO en Wijnand PA3HFJ met XYL Karin PD0KM naar de bekende stek aan het Veerse Meer. De thermometer tikte zeker 25 graden aan!

Naast de gezelligheid die ook niet-radioamateurs aan de Oranjeplaat zouden kunnen beleven is er natuurlijk ook altijd ruime aandacht voor onze gezamenlijke hobby. Zo kon Robert trots zijn laatste aanwinst laten bewonderen, n.l. de keurig in een uitrukkoffer ingebouwde Icom IC-7100. Robert ging tot deze aankoop over nadat hij zich onlangs door een niet nader te noemen collega-zendamateur had laten vertellen dat een hobby best wat geld mocht kosten!

De 4-bandsantenne ontleedt
Antenne-ontleding

Daarnaast stond het testen en vergelijken van een 4 bands vertikale antenne op het programma. Zowel Dan als Wijnand hebben deze antenne van Engelse makelij aangeschaft. Hij is geschikt voor 6, 4, 2 meter en 70 cm. Echter bij Dan was de SWR op 6 meter met ruim 1:3 niet echt lekker te noemen, terwijl deze bij Wijnand wél goed was. Nadat problemen met coax e.d. waren uitgesloten werd het tijd voor het serieuze werk: de antenne moest open!

De binnenkant zag er indrukwekkend uit. Er was vergelijkingsmateriaal voorhanden in de vorm van een youtube filmpje. Even werd nog overwogen om het exemplaar van Wijnand te openen maar onder het motto van “if it ain’t broke don’t fix it” werd daar toch maar van afgezien.

Helaas werd er geen directe aanleiding gevonden voor de slechte SWR op 6 meter. Ook na een aantal keren verbuigen van de C’tjes werd geen echte verbetering bewerkstelligd. Ten einde raad werd dan maar geprobeerd om de antenne op de mast van de Land Rover van Wijnand te proberen, en zie daar: de SWR was op alle vier de banden uitstekend!

Hiermee was direct de oorzaak ook duidelijk. Het topdeel van de mast van Dan is n.l. van PVC en die van Wijnand is van metaal. Blijkbaar ziet deze antenne op 6 meter graag een metalen mastdeel aan zijn/haar voet. Dan heeft dus weer wat huiswerk meegekregen voor de definitieve oplossing.

If it ain’t broke don’t fix it

Digitaal

Daarnaast hebben Wijnand en Robert nog wat tests uitgevoerd met de digitale modes DMR en D-Star, met de respectievelijke Retevis portofoons en de Icom IC-7100 sets. Ook werd de koppeling tussen DMR en D-Star geprobeerd. Samenvattend kunnen we stellen dat deze materie nog nader onderzocht dient te worden. Ook René PA3CKP kwam nog langs met zijn digitale portofoon en kon zo ook e.e.a. samen met Robert uitproberen.

Het was dus weer een zeer gezellige én nuttige dag daar aan het Veerse Meer. Hopelijk komen er dit jaar nog meer van deze zondagen met aangenaam weer.

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van vele activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *