Nachtvossenjacht wintereditie 2017: drie teams actief

Zaterdagavond 28 januari heeft de voorjaarseditie plaatsgevonden van de jaarlijkse nachtjacht die op 80 meter wordt gehouden. Deze nachtjacht lijkt erg veel op de reguliere vossenjachten in het hoogseizoen echter is er hier geen daglicht én is er zowel een baken als een vos in de ether.

De editie van zaterdag 28 januari was redelijk ad-hoc te noemen. Als idee ontstaan in de Technoronde na de kerstvakantie waren redelijk snel drie ploegen in de gelegenheid om zich op te geven voor deelname. De organisatie was ook deze keer in handen van Karin PD0KM, Ronald PA10725, Dan PA1FZH en Michel PD4AVO.

De drie groepen hadden zich om 19.30 uur gemeld bij het startpunt aan het ZEP in Middelburg. Door de aanwezigheid van één of meerdere contesten en veel QRM zijn de groepen uiteindelijk om de tien minuten vertrokken vanuit een startlocatie in Serooskerke, want daar kon men wel het Baken en de Vos waarnemen. Aldaar was de eerste opdracht om op een kaart een eerste peiling te noteren naar de Vos. Daarna was het de opdracht om op meerdere plaatsen te gaan peilen naar het Baken, wat als eerste moest worden gezocht.

De deelnemende groepen aan deze editie waren:

 • Groep 1: Wouter PD1WL en Robert PA3GEO
 • Groep 2: Jolande en Cor PE1PTQ
 • Groep 3: Karin PD0KM en Wijnand PA3HFJ

Start NachtjachtHet Baken (Ronald en Michel) stond op de duinen bij Zoutelande, voorbij de kleine bunker aan de Duinweg die voor het publiek op regelmatige basis te bezoeken is. Bij aankomst bij het Baken stopte de tijd van de groepen zodat zij met goede moed konden beginnen met de altijd lastige Vervelende Vragen Lijst, beter bekend als de VVL. De hierop soms onmogelijke vragen werden naar vermogen zo goed mogelijk beantwoord zodat daarna de tijd weer ging lopen voor het vertrek naar de eigen gekozen peil locaties voor het eindpunt van de nachtvossenjacht, de Vos.

De Vos kon men uiteindelijk vinden nabij het bos bij Kasteel Westhove in Oostkapelle. Daar was pas later begonnen met het warm maken van de lekkernijen anders zouden de zoekende groepen zonder het jagen met de 80 meter peildoos alleen al kunnen afgaan op de geur van warme worst.

Servet

Zoals wel eens eerder is gedaan kregen de deelnemende groepen bij het vertrek vanaf het Baken een opdracht mee: men mocht zich alleen melden bij de Vos indien zij een visitekaartje of servet (of iets anders als beiden niet voorradig waren) (met logo) van twee willekeurige horecagelegenheden met de plaatsnaam Westkapelle of Domburg bij zich hadden. Later bleek toch dat een team daar Aagtekerke op had staan . . . .

Het vertrek vanuit Zoutelande kon overigens pas plaatsvinden als een tweede streep was gezet op de plattegrond van Walcheren. De eerste peiling was vanuit Serooskerke, de tweede peiling zou, als men goed heeft kunnen peilen, een mooie kruispeiling hebben gemaakt nabij de juiste locatie van de plaats van de Vos, westelijk van Oostkapelle.

Dat peilen soms afwijkend kon zijn bleek uit de afwijkingen vanuit Serooskerke. Bijna 40 mm verschil met de werkelijkheid, dat was de eerste afwijking, pal west gemeten. Vanuit Zoutelande waren de peilingen naar de Vos een heel eind beter. Hier was veel minder stoorsignaal te bekennen. Natuurlijk was het aan de deelnemende groepen om deze tussen-opdracht zo goed mogelijk in te schatten. Omdat er een omleiding was richting Westkapelle was Domburg de beste optie. Uit de inventarisatie bleek toch dat ook Westkapelle was bezocht.

Het peilen van de Vos ging uiteindelijk prima. Terwijl de warme worsten werden opgewarmd kwamen de teams om beurten binnen. Eerst het eerste team, daarna het team van het Baken. Niet veel later kwamen de andere twee wedstrijdteams tegelijkertijd binnenlopen bij de Vos.

WorstGezien het goede weer, de aanvaardbare temperatuur, de prima sfeer en het weerzien van de deelnemers bleek ook deze editie van de nachtvossenjacht weer geslaagd!

De uitslag van de nachtvossenjacht van 28 januari 2017

 • 3e plaats team Jolande & Cor PE1PTQ
  • VVL 7 van de 20 goed / tot Baken 58 min, tot Vos 51 min, totaal 109 min onderweg
  • Verschil kruispeiling tov Vos: 60 mm. Totale tijd na correctie: 155 min
 • 2e plaats team Karin PD0KM en Wijnand PA3HFJ
  • VVL 11 van de 20 goed / tot Baken 52 min, tot Vos 51 min, totaal 103 min onderweg
  • Verschil kruispeiling tov Vos: 60 mm. Totale tijd na correctie: 141 min
 • 1e plaats team Wouter PD1WL & Robert PA3GEO
  • VVL 12 van de 20 goed / tot Baken 40 min, tot Vos 50 min, totaal 90 min onderweg
  • Verschil kruispeiling tov Vos: 40 mm. Totale tijd na correctie: 103 min

Iedereen dank voor deelname, graag tot een volgende keer!

De foto’s van deze editie van de Nachtvossenjacht staan uiteraard in ons Fotoboek!

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *