Hoe klinkt storing op onze HF-banden?

Tijdens een recente Techno Avond kwam het onderwerp storing op de HF-banden aan de orde, en dan met name “man-made” storing. Een vorm van storing die helaas steeds vervelender vorm begint aan te nemen.

Iedereen zal wel eens last hebben van storing door bijv. zonnepanelen, PLC internet adapters, Plasma TV’s en dergelijke. Maar hoe identificeer je dat fluitje of rateltje nu eigenlijk? Dat valt nog niet mee, maar op de site van de IARU Region 1 Monitoring System staan een aantal geluidsbestanden met diverse storingsbronnen zoals waargenomen op een ontvanger. Het kan een hulpmiddel zijn om er achter te komen welke stoorbron je parten speelt, maar is ook interessant om zo maar eens te beluisteren. Ook opnamen van intruders als Russische en Chinese “Over The Horizon Radars” e.d. staan bij de bestanden.

Met dank aan Piet PA0CWF voor deze tip!

De geluidsbestanden zijn te vinden op http://www.iarums-r1.org/iarums/sound/main.html .

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Hij is daarnaast één van de begeleiders van de in 2018 gestarte N/F-cursus..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *