Afdelingsnieuws

Antennemasten gestreken

Vandaag, zondag 29 mei, was het dan zover; de antennemasten bij de ZWN Clubshack zouden definitief verwijderd worden. Via een “datumprikker” kwam deze dag als meest geschikte uit de bus. Een team van 7 amateurs (m/v) werd bereid gevonden om deze niet geringe klus te klaren.

Om 09:30u. stond iedereen gereed om te beginnen. Eérst werd er een plan de campagne opgesteld. Met algemene stemmen werd Dan PA1FZH aangesteld als regisseur, want eerdere ervaringen hebben geleerd dat tijdens hijsen en strijken van masten de coördinatie van het gebeuren het beste bij één persoon kan liggen. Vervolgens werd bepaald hoe we een en ander zouden gaan uitvoeren.

De uitschuifmast gevierd.
Drie stuks masten

Eerst werd de uitschuifbare mast die langs de ladder aan de muur was bevestigd verwijderd. Dit ging uitstekend met behulp van een 4-loper (2×2 katrollen en een lange lijn). Deze mast hopen we op een nieuwe locatie nog eens te kunnen hergebruiken dus het was van belang om deze heel beneden te krijgen, wat ook prima is gelukt. Ook de antennes en rotor hebben de actie glansrijk doorstaan.

Nadat de mast geheel van antennes was ontdaan en gedemonteerd was het tijd voor het echte grote werk: de hoge mast. Hierbij werd gebruik gemaakt van de 4 tons lier die aan de Landrover Defender van Dan bevestigd zit. Maar eerst was het tijd voor een bakje koffie of thee, waarbij meteen de taakverdeling werd bepaald: wie houdt welk touw vast, zeg maar.

Ook het strijken van deze mast ging zonder kleerscheuren (zowel figuurlijk als letterlijk bedoeld). De mast zelf was al niet meer helemaal recht en is er tijdens de actie ook niet rechter op geworden, maar van tevoren was al duidelijk dat die richting ijzerboer zou verhuizen. De antennes en rotor kwamen heel naar beneden.

De hoge mast wordt gevloerd.

Terwijl een aantal van de “werklieden” de grote mast van antennes en rotor ontdeden waren anderen alweer het dak opgeklommen om de steunmast van de HF-draadantennes van de muur te sleutelen, mast nummer 3 en daarmee het sluitstuk van de operatie. Dit was destijds in 2007 de allereerste mast die boven de clubshack verrees en heeft het dus 15 jaar volgehouden.

Teamwork

In minder dan 3 uur tijd was de klus geklaard, voorwaar geen slechte prestatie van het team. Wat zeker ook heeft geholpen was het voorwerk dat eerder deze week al was uitgevoerd door René PA3CKP, Jeroen PE1MWB en Michel PD4AVO. Dit heeft zeker de nodige tijd gescheeld. Na het werk werd er genoten van een kop soep en lekkere broodjes, verzorgd door onze voorzitter Karin PA2KM.

En zoals dat bij het uitvoeren van omvangrijke klussen hoort werd er ook geëvalueerd. Op een héél klein schaafwondje na waren er geen persoonlijke schades opgetreden en ook alle antennes en andere onderdelen waren heelhuids beneden gekomen. De conclusie was dan ook dat we puik werk hebben afgeleverd!

Rest dan ook niets anders dan het team van deze dag te bedanken voor het opofferen van de vrije zondagochtend en het tonen hun grote inzet. Het team bestond vandaag uit Karin PA2KM, Dan PA1FZH, Jeroen PE1MWB, Robert PA3GEO, Jeroen PD3JDM, Harry PA1HGM en Wijnand PA3HFJ.

Karin heeft ook de fotocamera bediend, zie de foto’s in het Fotoboek.

Het enige waarvoor de slijptol tevoorschijn moest worden gehaald, want zelfs WD-40 hielp hier niet… 🙂

pa3hfj

Wijnand PA3HFJ is de webmaster van www.pi4zwn.nl en als zodanig verantwoordelijk voor zowel het technisch functioneren van de site als de inhoud. Tevens is hij namens het DQB sub-QSL-manager voor Regio 44. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van vele activiteiten.

Een gedachte over “Antennemasten gestreken

  • Bedankt voor het mooie verslag Wijnand,!!
    Mooie foto sessie van een iets wat sombere gebeurtenis in onze radioclub geschiedenis.

    73 Robert pa3geo

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *