Lezers schrijven

PACC 2024: Mijn eerste keer – Rapport van PD5BS

In februari deden wij een oproep aan de lezers van onze website om hun ervaringen in de PACC contest te delen. Wij kregen twee leuke reacties. Bill PD5BS bijt het spits af.

Voor al mijn radioactieve vrienden, bekenden en nog onbekenden…. Na de afgelopen maanden de benodigde basic operating skills te hebben verworven tijdens NL-locatorcontesten, de CQ WW, de EUDX, de UBA DX en de nodige losse SSB QSO’s op 40,20 en 10m moest het er nu echt van komen…. ik ging deelnemen aan de hoogmis voor de contesterende PA-radiozend (en luister) amateur: de PACC 2024!

Heel fijn dat de Veron speciaal voor beginnelingen zoals ik de Categorie N2 (Novice-Tech, Single Operator, SSB Limited Bands, Low Power) in het leven geroepen heeft. Zo hoefde ik mij niet meteen direct met de hardcore veteranen en contestkanonnen te meten. Rookie FTW!

Mijn bescheiden stationnetje:

 • Yaesu FT-891 op max 50W output
 • met de stock handmike met parametrisch getunede audiocompressie/equalizer voor maximale “punch” 😉
 • op een (te lichte) 10A voeding (vandaar die 50W)
 • via 50 meter coax door het hele huis en de hele tuin
 • naar een resonante endfed draadantenne (voor 40, 20 en 10m) van zo’n 20 meter lengte zonder coil (geüpgrade van mijn eerdere 12m mét coil)
 • via de welbekende zelfbouw 1:49 UnUn van HF Kits
 • en afgespannen als ZW-NO sloper van 11 meter hoogte op het QTH-dak naar het voedingspunt op 2 meter hoogte achterin de tuin

Tevens met een onmisbare veiligheidsfeature: om de 2 meter een stuk rode tape om de tuinvogels te waarschuwen voor dit nieuwe obstakel in hun vluchtpad. (credits: de XYL)

Reste slechts nog het aftellen naar 12:00 UTC op zaterdag 10 februari 2024…… 3….. 2..…1…..

(X)YL’s and OM’s…. Lets Play Radio…. GAME ON!

Mijn operating time en energie zou ik in twee sessies verstoken: de zaterdagmiddag en de zondagochtend. Doseren is niet echt één van mijn sterkste punten…een extra uitdaging.

En dat heeft prima uitgepakt. Ik heb in totaal 173 QSO’s kunnen maken in SSB, waarvan twee DUPE’s 🙁

Mijn aanvalsplan was als volgt opgesteld: (geïnspireerd door PA4J, bedankt Jan)

Zaterdagmiddag eerst de 10m-vijver leegvissen voor de multipliers en dan door naar de 20m. Een paar keer heen en weer hoppen totdat ik geen nieuwe stations meer hoor en dan naar de 40m om een plekje te zoeken om mijn CQ te adverteren. Dit laatste leverde niet snel genoeg resultaat op naar mijn zin en dus ben ik toen ook gaan vissen op 40m met af en toe een uitstapje terug naar 10m en 20m.

So far so good….. morgen weer verder

Zondagochtend niet al te vroeg opgestaan (doseren hè) en nog een dikke 3 uur voornamelijk over de 40m gedraaid op zoek naar nieuwe stations. Het was best wel druk op de band en het luistergedeelte van het brein moest hard werken. Daar kan geen DSP tegenop 😉 Incidentele korte uitstapjes naar de 10m en 20m leverden nog een paar extra multipliers op (en een beetje rust).

De Endfed antenne – PD5BS PACC edition.

En toen was het opeens alweer UTC 11:40 en ik was er nog niet eens aan toe gekomen om zelf CQ te gaan roepen……. tijd dus voor drastische actie!

 1. Transceiver aan de LiFePO4 accu gehangen en op de volle 100W gezet.
 2. Laag in de 40m een piepklein relatief vrij plekje gekozen (er was eigenlijk nergens echt iets vrij) en heel brutaal en hard CQ roepen!

En toen brak de spreekwoordelijke pleuris eindelijk uit 😉

Ik stond in no time bovenop mijn eerste zelf veroorzaakte pile-up en kon gedurende de laatste TWINTIG minuten van de contest nog DERTIG QSO’s maken met nog een paar multipliers ertussen als kersjes op de taart.

Mission accomplished! Papa Delta Five Bravo Sierra….. OUT!

PS
Na een korte adempauze direct mijn log even snel nagelopen op slordigheidjes en geëxporteerd naar het cabrillo-formaat en volgens de PACC-regelementen van aanvullende informatie voorzien. Ik wil natuurlijk ook dat vaantje als bewijs van mijn “ontmaagding”. Het doseren was ik inmiddels vergeten. Voorlopige score 171 punten en 35 multipliers: 5985

PPS
Dank aan de OM’s in de buurt die enkele moeilijk te nemen cijfers en letters herhaalden voor me. You know who you are 😉

PPPS
Note to self: Zwaardere voeding kopen om altijd op 100W te kunnen contesten……hierbij hoeft dus NIET gedoseerd worden. Het blijft lastig 😉

PPPPS
Tot slot ook de 5 punten voor de afdelingscompetitie geregistreerd.

73’s PD5BS – Bill The Operator – Veron Afdeling 44 Walcheren

(X)YL’s and OM’s…. Lets Play Radio…. GAME ON!

Bill PD5BS

Een gedachte over “PACC 2024: Mijn eerste keer – Rapport van PD5BS

 • Gaaf om een compleet verslag te lezen naast enkele fragmentarische updates.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *